Има реални възможности за намаление на цената на хляба към крайния потребител. Това заяви в предаването "Нещо повече" Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Първа възможност – намаление на ДДС на хляба на реални 10%. Възможно е това да се случи във второто полугодие на текущата година, защото е необходимо законодателно изменение в Закона за ДДС. Има един пакет от търговски отстъпки и търговски надценки, който е в рамките на 35-45%, и е валиден най-вече за търговските вериги, а пък те, знаем, че държат реално над 70% от пазара на дребно. Тъй като хлябът е бързооборотна стока, е добре да се позовем на практиката в света и в Европа, а тя е не повече от 10% търговска надценка. Общите условия на договорите, които подписват българските хлебопроизводители за доставка на хляб в търговските вериги, започват с 21% търговски отстъпки. Със същите 21% започват договорите, които касаят луксозните стоки на българския пазар. С оглед на това – ако приемем, че търговската надценка на хляба ще бъде до 10%, ето едни спестени 30%. 30% от този пакет, заедно с 10% от ДДС – прави 40% възможни и реални за по-добро потребление от български потребител, обясни Кукушева.
Пълен напред на всичко, произведено в България, до рафтовете на търговските вериги, защото единствено по този начин бихме покачили вътрешното потребление и бихме направили така, че микроклиматът в България да бъде по-добър. В момента макрото изяде микрото. Макростабилността докара до неликвидност българския бизнес и българския работодател, добави още тя.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.