Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания за залесяване в асеновградското село Конуш

Снимка: Архив

Започва кампания за залесяване в землището на асеновградското село Конуш. Инициативата е на "Зелени Балкани" и е посветена на 25-годишнината от създаването на екологичната организация, чието седалище е в Пловдив.

Над 50 доброволци от страната и чужбина ще се включат в залесяването на площ от 30 декара в защитената зона "Конуш", която е уникално местообитание на редки птици. Там се намира най-голямата в страната смесена колония на три вида чапли, състояща се от 800 гнездящи двойки.

Доброволците ще засадят днес фиданки на дъб, габър, чинар, липа, върба, бряст, ясен, бяла и черна топола, както и дива круша и дива череша.

От "Зелени Балкани" уточняват, че кампанията е различна от предишните им акции, тъй като за първи път в страната ще бъде приложен метод, разработен от експертите на организацията и Института по гората метод за екологично възстановяване на равнинни гори. Финансовият ресурс за посадъчния материал е осигурен от международна неправителствена организация, а разходите за подготовката на мястото за залесяване са поети от местни донори.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна