Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Балкански: Цирковият спектакъл променя хората

Снимка: БГНЕС

В Международния ден на театъра акад. Александър Балкански, създател на цирк "Балкански", ще бъде удостоен със специалната награда "За чест и достойнство", която се определя и връчва от председателя на Съюза на артистите в България. Годишните награди "Икар" ще бъдат раздадени на церемония в Народния театър "Иван Вазов". В "Преди всички" акад. Балкански сподели, че е бил много изненадан, когато е научил за отличието.

Бях много изненадан, защото цирковите артисти гледаме да има шум около нашите програми, но не сме свикнали около самите нас да има такъв шум. Чест е за мен да бъда цирков артист, дал целия си живот за цирка в България. Макар че съм италианец по фамилия, се чувствам като истински българин в България. Достойнството – това е нещото, което постигнах с моя цирк, с помощта на моите двама синове. Достойни сме да представяме цирковото изкуство в една светлина, с която България може да се гордее.

Акад. Александър Балкански призна, че в тези трудни за цирковото изкуство времена е лесно да потърси спасение в чужбина, но предпочита да остане в България. Ние с цирка няма да забогатеем, но живеем щастливо и добре. Едно от любимите ми неща е, когато отворим вратите и хората влизат, аз седя на входа и наблюдавам лицата им. Те идват с всичките си проблеми, намръщени. Води детето си малко грубовато, дърпа го, но като свърши представлението, детето тича радостно, а родителите са забравили проблемите си. Циркът е зрелищно, възпитателно изкуство и за кратко време може да промени съзнанието на човека.

На въпрос дали в България е възможно да има постоянен цирк, акад. Балкански отговори, че за целта трябва да има много циркови кадри. За съжаление, последната държавна циркова дирекция направи всичко възможно, за да унищожи хората, които създаваха кадрите. Когато през 1961-ва година се взе решение от Политбюро да се направи цирк, имаше три поколения циркови артисти – най-старото - на Лазар Добрич, средното поколение - на моите родители, и младото поколение, към което аз се числях. Всяка година бълваха нови номера. Имаше фестивал на новопроизведените циркови трупи. Завладяхме най-големия цирк в света, имахме подписан договор за 25 години. За съжаление, всичко това изчезна. Проф. Елка Константинова, първият демократичен министър, точно на Нова година уволни всички артисти и с това стана едно разпиляване на това ценно изкуство по света.

Акад. Балкански изрази оптимизъм, че в България може да има цирково училище. Той сподели, че с нетърпение очаква новото правителство, за да се срещне с новите министри на културата и на образованието и да се опита да постигне консенсус за дейното участие на държавата в създаването на едно такова училище.

Акад. Александър Балкански разказа и за новата програма, която подготвя трупата на "Балкански". Зрителите ще могат да видят "висшия пилотаж" в Глобуса на смъртта със седем мотоциклета. Циркът ще се опита да постави рекорд с влизането на осем мотоциклетисти в сферата. Инди Джоунс от САЩ ще пресъздаде моменти от филма "Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот" и по-конкретно сцената, в която героят пада в пропаст при змии и крокодили. На манежа ще има три огромни крокодила, 10-метрова змия и още 200 други змии. Балкански уточни, че целият мизансцен е направен като във филма. Той сподели и за друга атракция - пародия на отвесно въже с главни герои унгарски комик и дресирано куче.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна