Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Информацията за досие на Станишев е манипулация

Снимка: БГНЕС

По повод разпространената информация в социалните мрежи, че лидерът на БСП Сергей Станишев е бил сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Московеца, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви в предаването "Неделя 150", че става дума за манипулация.

В Закона за досиетата има точно регламентирани правила по какъв начин се придобива информацията, анализира и кой има право да я поднесе на обществото. В случая тези правила са нарушени като цяло. Не коментирам кой ги е нарушил, това е въпрос на прокуратурата и се надявам тя да вземе отношение и то не само по този случай, каза Костадинов.

Председателят на Комисията по досиетата каза в предаването "Неделя 150", че Сергей Станишев е проверяван и като лидер на БСП, и като министър–председател, и като народен представител. Проверката е установила "абсолютно нищо". Евтим Костадинов съобщи още, че е направена проверка и след като медиите са публикували информация за досие на лидера на Сергей Станишев с конкретен регистрационен номер и псевдоним Московеца.

Този регистрационен номер не дава този псевдоним, който трябва да даде регистрацията. Този псевдоним като име също не отговаря на регистрацията. В картотеката на Комисията има само един псевдоним с такова наименование, който нито съвпада по години, нито съвпада по име, абсолютно е проверен, така че става дума за манипулация, заяви Костадинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна