Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ и МО заявиха, че "Змейово" не е източник на замърсяването в Старозагорско

Снимка: БГНЕС

МОСВ и МО заявиха, че полигонът "Змейово" не е източник на замърсяването в района на Стара Загора. Данните бяха представени 6 дни преди местния референдум за бъдещето на полигона.

София, Перник и Пловдив се оказват по-замърсени с фини прахови частици от района на Змейово и Стара Загора. Различните видове диоксиди също са под годишната норма. Така най-обобщено звучат данните на МОСВ. От Министерството на отбраната заявяват, че полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора. Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни:

До сега няма факти, които да показват, че полигонът е замърсител на въздуха. Полигонът фигурира в решение на законодателя, неговото съществуване не може да бъде определяно от равнище, което е по-ниско от националното.

Тагарев уточни, че полигонът е необходим на армията и, че ако е имало съмнения, че причинява замърсяване, МО е щяло да вземе необходимите мерки.

Министърът на околната среда Юлиян Попов обаче се затрудни да отговори от къде идва замърсяването:

Мога само да гадая. Близостта до Марица-Изток е много сериозна. Въглищната индустрия е един от основните източници на много сериозни замърсявания. Колкото и добри да са пречистванията на една въглищна централа, те не могат да бъдат идеални и перфектни.

Референдумът в областта ще се проведе на 26-и май. Цената му ще бъде около 200 000 лева.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна