Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Орешарски се фокусира върху най-видимите проблеми в страната

Снимка: Таня Харизанова

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" коментира плана "Орешарски" в предаването "Преди всички". Орешарски се е опитал да представи кратък документ с акценти върху определени икономически идеи. Търсено е стъпки, които да звучат безспорно. С това се търси подкрепа. А към "Атака" е насочено ограничаването на офшорките от обществените поръчки. Няма обяснение как ще бъде реализирано. И най-вероятно е да не бъде реализирано. Той се фокусира върху най-видимите проблеми в страната. Надявам се да състави правителство и новото правителство да вложи време в опити да реши дългосрочни проблеми - пазара на труда, имаме ниска заетост на хората без образовение, трябват промени в Кодекса на труда, защо жените са по-слабо представени на пазара на труда и какво им пречи. Това изисква сериозни промени. Да се започне от образование от предучилищната възраст дори. Фокусът да е как се харчат европейските пари за преквалификация. Това са дългосрочни мерки, които не могат да бъдат написани на един лист.

Овладяването на цената на тока. Каквото и да направи това правителство, както и да въздейства върху независимия регулатор, до 2015-а година ще имаме съвсем друга стурктура, по друг начин ще се определят цените. Ще постигнат нещо за юли, но дългосрочните проблеми няма да бъдат решени.

Най-важните стъпки са приходната администрация да си върши работата. И цялата андимистрация въобще.

Краткосрочно оборотно кредитиране за бизнеса. В крайна сметка големият пробив в достъпа за финансиране ще бъде когато голяма част от българския бизнес излезе на светло, има чисти счетоводни документи, реализира печалба, т.е. очевидно има перспектива за развитие, тогава и търговските банки с повече лекота ще дават по-голям достъп до финансиране. В България бюджетът за социални разходи, въпреки кризата, доста се увеличава в последните години. Въпросът не е, че няма пари по принцип, въпросът е как се харчат те. Има огромен резерв да се направят по-добре социалните програми.

Цялото интервю на Таня Милушева с Лъчезар Богданов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна