Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима еврокомисари категорично против ограничения в свободното движение

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трима комисари - по правосъдието, вътрешните работи и социалните въпроси, категорично се противопоставиха на евентуални промени на правилата за свободно движение. Общата им позиция е в отговор на искането на Австрия, Холандия, Германия и Великобритания да се въведат нови, по-строги мерки срещу социалния туризъм.

В писмото си до ирландското председателство комисарите Вивиан Рединг, Ласло Андор и Сесилия Мамстрьом за пореден път припомнят, че свободното движение е основно право, което европейските граждани ценят особено много, и че то до момента е донесло само полза за икономиката и трудовите пазари.

Тримата комисари подчертават, че дискусията по тази тема трябва да е основана на факти и сериозен анализ. Фактите и данните, според Рединг, Андор и Мамстрьом, трябва да бъдат предоставени от четирите страни, които поставят този проблем, говорейки за него с общи понятия. Това ще помогне да се изяснят естеството и обхватът на злоупотребите с правото на свободно движение.

Очаква се въпросът да бъде обсъден на утрешния съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, както и на следващи срещи.

Днес при пристигането си за участие в заседанието на министрите на правосъдието, заместник-председателят на Еврокомисията Вивиан Рединг коментира, че във време на криза за някои е лесно да се поддадат на популизъм и отсече, че отворените граници в Евросъюза не подлежат на преговори.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна