Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Андреев: Спасителите в "Ораново" не са били обучени за тази мина

Снимка: БГНЕС

Минно-спасителните служби трябва да ги има на регионален принцип. Трябва да има и Национална минно-спасителна служба, която да води регистър на минните спасители, да ги обучава, да ги сертифицира, да им прави календар на обучението, да участва дори в приемането на годишните проекти в частта безопасност или авариен план. Регионалните служби трябва да са разположени така в страната, че да могат да покрият определен периметър, който не е в километри, а е в час – един час, т.е. от времето на сигнала до времето за реакция на място трябва екипите да са пристигнали в рамките на един час. Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев.

Специализираната апаратура трябва да е точно за тези мини, за които се грижи тази минно-спасителна служба. Хората трябва да са обучени да спасяват точно в такива мини - дали ще са въглищни, дали ще са метални мини, има разлика между двата типа, защото във въглищата примерно се генерира газ метан, с който тези минни спасители трябва да знаят как да работят, при повишаване на концентрацията и т.н. Тези минни спасители трябва да знаят докъде е стигнал завоя на тази мина, т.е. те трябва на всеки 3 месеца да минават на няколкодневно обучение. Тези спасители от Минно-спасителна служба Бобовдол направиха всичко възможно и направиха според мен дори и повече, но съм сигурен, че те не са били обучени специално за тази мина "Ораново".

Където се види проблем, трябва се дава определен срок за справяне с него. Ако не се оправи, има решение – спиране или отмяна на концесията, посочи Андреев.

Не искам и да си помислям, че е възможно съглашателство между контролния орган, който отговаря за безопасността на труда, и един некоректен изпълнител не само в мините, а навсякъде, добави още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени