Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коев: Около 250 000 тона грозде ще бъдат преработени във винарските предприятия у нас

Снимка: БГНЕС

Тазгодишната реколта от грозде ще е по-добра, прогнозират лозарите и винарите. Производителите вече се ориентират за цени и организират пласирането.

Според директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев тази година е благодатна за сектора с големи добиви и с високо качество на гроздето:

От това можем да направим извода, че ще направим и добри вина, които трябва да намерят реализация. Миналата година имахме с 11 процента по-слаба реколта от 2011-а година. Сега добивът ще се повиши с 30 процента плюс количеството грозде, което ще се прибере от новозасадени лозя, които тази година за първи път дава плод. Прогнозите са за около 240-250 хиляди тона грозде, които ще бъдат преработени във винарските предприятия в страната. Само пазарът може да регулира цените. Но когато има грозде с високо качество, висока е и договорната цена. Който отглежда хубаво грозде, ще се радва и на добра цена.

В първия звуков файл може да чуете интервюто с Красимир Коев. Във втория звуков файл може да чуете репортаж от пловдивското село Брестовица, известно с многото си масиви и качествено грозде, където започват да се налагат и непознати досега сортове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна