Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Бъчварова: Очакванията за нов тип политика могат да се разминат с реалностите

Снимка: БГНЕС

Това са едни типични следизборни процеси. Разцеплението на парламентарна група по принцип не би трябвало да означава разцепление в партията. До този момент не виждам политически идеи или мисия в този проект, ще изчакаме да видим декларацията. Очевидно процесите текат доста зад сцената. За мен проектът е опит да се формира електорален субект, а не толкова политически. При ГЕРБ има изключително ясна идентификация на лидера и самата формация. Групата, която в момента говори за новия проект, не се е отличавала с нови политически идеи, така че по-скоро е една форма за отстояване на лични позиции, лично самочувствие, личен реванш, отколкото сериозен политически проект.

Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" социологът Румяна Бъчварова по повод изявлението на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, че ще бъде създаден нов политически субект, в който ще участват експерти от ГЕРБ. Тя коментира и липсата на достатъчно подкрепа за новите формирования:

Очевидно е, че има недостиг на алтернативи, които да бъдат достатъчно приемливи за тази част от хората, които не отидоха да гласуват и не бяха представени в парламента. Всички алтернативи към този момент са с относително ниска – около 2% - степен на подкрепа. Тук идва голямата, според мен, опасност, че очакванията да има нов тип политика, нов субект, могат да се разминат с реалностите, защото това разделение може да обезсилили взаимно всички, които се опитват да предложат алтернатива.

Политическият проблем в момента е, че имаме управление, което не отговаря на общата картина на настроение и предпочитания в обществото. Имаме правителство и малцинство, което се крепи, буквално, на един глас. Процесът за момента се задържа, но може да се случи ситуация, в която е неудържим.

Каквито и основания да изтъкват от парламента за уволнението на Лидия Йорданова и за желанието да се закрие НЦИОМ, прозират намерения за някакъв партиен реваншизъм, смята Бъчварова.

Не виждам каква е опасността за парламента от съществуването на този институт. Има голям потенциал той да бъде използван пряко в полза на работата на парламента. Г-н Миков има правни основания да прави кадрови промени в НЦИОМ, но и тези, които са потърпевши от тях, имат основание да ги оспорват в съда, така че мисля, че няма да останем на този етап.

Цялото интервю на Силвия Великова с Румяна Бъчварова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени