Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Йорданова: Силно съм разтревожена за бъдещето на НЦИОМ, нека всички клиенти подкрепят дейността му

Снимка: БГНЕС

В предаването "Преди всички" бившият ръководител на НЦОИМ Лидия Йорданова коментира факти около освобождаването й от поста. Тя заяви, че да си бивш има и някои предимства.

Чувствам се по-свободна да говоря. Силно съм разтревожена за бъдещето на НЦИОМ. С господин Миков не е имало никакъв диалог или коментари. Ние работихме както обичайно, правихме плановите си изследвания, планът е одобрен за цялата година от предишния председател.

Тя обясни, че НЦИОМ работи по план и с бюджет. Правилата на Центъра също са официален документ. Отчетите са публични. Лидия Йорданова уточни също така, че откакто Михаил Миков заема поста председател на НС, е имала една-единствена среща с него, в присъствието на още четири души, на която са коментирани проблемите в работата на НЦИОМ.

Аз не чух упрек към качеството на нашата раотбота през цялото време и от никого.

Упрекът, че не се занимаваме със законодателство, говори само за непознаване на дейността на НЦИОМ, коментира Лидия Йорданова:

Отношението към законодателството сме изследвали сред всички обществени прослойки – младежи, бизнесмени, земеделци – как се оценява законодателството, какви могат да са неговите ефекти. Те са по над 60 теми и остават на разположение на народните представители.

Тя посочи като пример изследванията на НЦИОМ за тютюнопушенето, ГМО, шистовия газ.

Категорично бяха отхвърлени и обвиненията, че роднини на членове на екипа са работили като анкетьори. Йорданова уточни, че според последния правилник на НЦИОМ ръководителят има право да прави изследвания с външни възложители.

Смешно е да се твърди, че в парламента някой е получавал по две заплати, каквито обвинения има към състава на НЦИОМ. Анкетьорите не са на граждански договор, не са на щат, но те извършват определена дейност, която се заплаща, след като се оцени доколко добри са интервютата им.

Според Лидия Йорданова удовлетворението от НЦИОМ често се измерва в удовлетворение от личния рейтинг, дали партията има коалиционен потенциал или не, какъв е профилът й – от нискообразовани симпатизанти или от елитни прослойки.

Тя благодари персонално на Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Георги Пирински, Цецка Цачева за това, че са давали пълна свобода на работа на екипа и не са си позволявали да нарушат правилата за взаимоотношения с един научен институт.

Цялото интервю на Силвия Великова с Лидия Йорданова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени