Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надал не даде шанс на Джокович в Ню Йорк

Рафаел Надал надигра Новак Джокович с 3:1 сета във финала на "US Open" и спечели 13-та си титла от Големия шлем
Снимка: БГНЕС

Испанецът Рафаел Надал спечели 2-рата си титла от "US Open" и общо 13-ата от Големия шлем в кариерата си, след като надигра категорично лидера в световната ранглиста Новак Джокович от Сърбия с 6:2, 3:6, 6:4 и 6:1 във финала на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Това е втори трофей този сезон от Големия шлем за испанеца, който взе купата и на "Ролан Гарос". Със спечелените 13 титли от Шлема до момента той вече заема едноличното трето място в тази класация, а преди него са само Пийт Сампрас с 14 и рекордьорът Роджър Федерер със 17. Джокович пък пропусна шанса си да се пребори за втората си титла от "US Open" след тази през 2011-а година, както и за общо седмата си в турнир от "Голямата четворка". Все пак през този сезон той спечели Откритото първенство на Австралия.

Мачът бе 37-ми между Надал и Джокович, което е рекорд в "Оупън ерата". До момента испанецът има 22 победи и 15 загуби.

Първият сет протече под ръководството на Надал. Джокович започна амбициозно мача, залагайки на агресивна игра, но това доведе до повече непредизвикани грешки. Именно след бекхенд в аут сърбинът даде първата точка за пробив на съперника си в третия гейм на откриващата част. Ноле отрази първия брейкпойнт, но при втория се пропука за 1:2. 27-годишният Надал нямаше проблеми при подаванията си и записа гейм на нула за 4:2. В седмия гейм Рафа нанесе нов удар и с пробив на нула авансът му се увеличи още повече. След 42 минути игра на препълнения "Артър Аш Стейдиъм" испанецът приключи сета в своя полза при 6:2.

Във втората част Джокович бе значително по-мобилизиран и това се отрази на представянето му и на резултата. Още във втория гейм световният номер 1 стигна до два брейкпойнта, но испанският му опонент се измъкна. Рафа показа класа с няколко майсторски изпълнения от бекхенд и сервис гейм на нула за 2:2. В петия гейм на сета двамата финалисти направиха разиграване от 54 удара, което бе спечелено от Ноле. След удар в мрежата на Надал сърбинът стигна до пробив за 4:2. Проблемите на Надал в сервис геймовете му продължиха, а Джокович се възползва по най-добрия начин от това. Сърбинът стигна до нов брейкпойнт при 4:3 и не сгреши, доближавайки се само на гейм от спечелването на частта. Така при собствен сервис Джокович изравни резултата в частите след 6:3.

Третият сет се превърна в поредната битка между двамата най-добри в света. Разменени пробиви за 5:4, като в края Джокович загуби концентрация и това му коства сета в сета - 6:4 за Надал.

Добрата игра на испанеца се запази и в четвъртия сет, който се оказа и последен в двубоя. Джокович стигна до две възможности за пробив в първия гейм на частта, но така и не се възползва от тях. Надал пък доминираше при последвалото подаване на сърбина и след страхотен форхенд по правата проби за 2:0. Испанецът показа невероятен хъс за победата и усилията му бяха възнаградени с още един пробив за 5:1. При този резултат и при собствен сервис Надал получи две възможности да затвори мача и още при първата стори точно това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени