Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическата църква у нас иска държавна субсидия

Снимка: БГНЕС

Католическата църква у нас е поискала да й бъде предоставена финансова субсидия през следващата година.Това стана ясно след разговорите на председателя на Парламентарната комисия по вероизповеданията Пламен Славов с Апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България - епископ Христо Пройков.

Католическата общност у нас никога досега не е получавала помощ от държавните власти за да може да изпълнява своите религиозни обреди. Затова духовното и ръководство е изпратила преди време писмо до парламентарната комисия по вероизповеданията с искане да и бъде предоставена подобна субсидия за следващата година.

Председателят на парламентарната комисията Пламен Славов каза:

Ние имахме възможност на заседание на парламентарната комисия миналата седмица в рамките на обсъждането на отчета за изпълнението за 2013 г., заедно с директора на дирекцията г-н Емил Велинов, да коментираме, че това предложение трябва да се вземе предвид и то ше бъде взето предвид и трябва да се очаква в рамките на следващата година и за католическата църква да бъде предвидена част от тази държавна субсидия.

Епископ Христо Пройков определи евентуалното даване на субсидия за вероизповеданието му като добър знак за протегната ръка:

Ако католическата църква вземе участие в тези субсидии, които държавата отпуска, защото досега, както се знае, е била винаги на самоиздръжка, да се надяваме, че ще можем, с нещо поне, да си помогнем в нашата дейност.

Христо Пройков се обяви и за разглеждането на въпросите свързани с въвеждането на вероучението за католическата общност, както и за възстановяването на отнетите им храмове и прилежащите им имоти. Но по този въпрос монсеньор Пройков предстои да направи обстойно официално становище на католическата църква у нас до Парламентарната комисия по вероизповеданията.

По публикацията работи: Николай Кръстев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна