Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1030 фирми участват в Есенния технически панаир в Пловдив

Снимка: Пламен Пенчев

В Пловдив ще бъде открит Есенният технически панаир. В изложението участват над 1030 фирми от 41 държави. По традиция в рамките на панаира се провежда и автомобилен салон, в който тази година ще бъдат представени над 160 модела.

Председателят на съвета на директорите на изложението Иван Соколов съобщи, че за първи път ще има официално участие на Индия.

Това ще бъде шанс за тях да се опитат да намерят партньори на територията на България. Друго важно нещо е, че Есенният панаир се провежда в навечерието на новия програмен период на ЕС 2014-2020 година. Някои оперативни програми в подкрепа на бизнеса ще бъдат обявени от Министерския съвет на изложението.

Иновациите от българските и чуждестранните фирми са повече от 70. Сред тях са украински бои, които светят в тъмното, немска бобина за безжично зареждане, която осигурява захранване на всякакви мобилни устройства, телефони, медицинска апаратура и играчки, специализирана лампа за стимулиране на растения, разработена от българска фирма.

На автомобилния салон предстоят 5 премиери за България. Според Стефан Хаджиниколов данните на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България за продажбите от началото на годината до момента показват, че нивото на продажби се запазва като миналогодишното:

Има спад при продажбите на леки автомобили в малкия, средния и малко по-високия клас, която се компенсира от продажбата на лекотоварни автомобили и микробуси, което означава, че бизнесът не може да чака. Големите джипове също имат спад, за сметка на малките джипове, което означава практична насоченост на клиента.

И тази година посетителите на Есенния панаир ще могат да участват в традиционната томбола с награда нов автомобил, като изборът е между пет марки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна