Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на Евлоги и Христо Георгиеви откриват гражданите в родния им град Карлово

Снимка: www.karlovo.bg

Паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви ще бъде открит в родния им град Карлово. В изграждането на монумента, знак на признателност към големите български дарители, са вложени около 60 000 лева. По-голямата част от средствата са събрани от благотворителни кампании и дарения.

Решението на общинския съвет в Карлово е от 2011-а година, когато започва и дарителската кампания. Председателят на местния парламент Стойо Карагенски припомня, че идеята карловци да почетат по този начин благородното им дело, спомогнало и за основаването на СУ, датира от преди повече от сто години, а в Карлово със средства, упоменати в завещанието на Евлоги Георгиев, са изградени техническото училище и фабрика.

От печалбата на тази фабрика той завещава да се издържа карловската болница и да се изплащат стипендии на даровити деца. Това са били едни от най-богатите хора за своето време. Те са дарили огромни суми не само в България, но почти суми, равностойни на това, което са дарили в България, те са дарили и в Румъния. Така че ние, особено в Карлово, се чувствахме задължени това да го направим.

Паметникът ще бъде открит тази вечер в центъра на Карлово с официална церемония и с военен парад.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна