Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Непознатите филмови архиви на Държавна сигурност" с прожекция в Монтана

Снимка: БГНЕС

След две прожекции в София днес в Монтана ще има прожекции на "Непознатите филмови архиви на Държавна сигурност". Диана Иванова и Весела Ножарова разказаха в предаването "Хоризонт до обед" за това какво съдържат архивите на бившата ДС на филмова лента. Диана Иванова сподели, че е попаднала на архивите, докато работи с колеги по концепцията за възможен музей на Държавна сигурност:

Интересувахме се предимно от визуален материал. Това търсене доста време беше безрезултатно, защото има малко артефакти, визуални документи от онова време. По-късно разбрахме, че едва от 2011-а година, когато беше завършен централизираният архив на Комисията по досиетата в Банкя, там се събират такива филми. Всички бивши управления на ДС и Академията на МВР изпращат там своите документи. Тогава разбрахме, че тези филми не са описани никъде. Те са създавани през различни периоди за нуждите на ДС.

Поетът-дисидент Петър Манолов коментира записа на собствения си разпит 24 години по-късно:

Трудно е за един следовател да прави разпит за поезията, защото това е част от тъканта, част от битието и авторът е много вътре в него, а следователят защитава интересите на една партия, на една прослойка. Той е техен слуга. Резултатът от този разпит беше в моя полза.

Весела Ножарова каза, че по време на прожекцията в "Червената къща" става ясно, че следователят, който прави разпит на Петър Манолов, е Ангел Александров.

Диана Иванова и Весела Ножарова коментираха каква е целта на прожекциите на филмовите ленти от ДС:

Целта е не просто да говорим за миналото за пореден път, а да се опитаме да видим новите връзки с настоящето. Нашата цел беше да отворим темата към младите хора, за които ДС е просто една абревиатура и то без да им казваме какво трябва да знаят, а да ги накараме да почувства видяното и след това да коментираме възникналите въпроси.

Интервюто с Диана Иванова и Весела Ножарова, както и документален запис от разпита на поета Петър Манолов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна