Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Нобеловата награда за мир тази година беше политически ход

Снимка: БГНЕС

В предаването "Събота 150" иракският журналист и анализатор доктор Мохамед Халаф коментира тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир Организацията за забрана на химическите оръжия:

Тази организация беше известно време в сянка, но в периода от 1997 до 2013 година тя контролираше ликвидирането на 81% от запасите на химически оръжия в света и повече о 97% от контейнерите с химическо оръжие в различни състави. Трябва да отбележим, че за първи път се обръща внимание в целия свят на химическото оръжие. Нобеловата награда за мир, която организацията получава има повече политически елемент, отколкото признаване на ролята на тази организация в утвърждаването на мира. Получаването на тазгодишната Нобелова награда за мир от Организацията за забрана на химическите оръжия беше дипломатически ход, защото ние видяхме преди няколко седмици как започна да се говори, че Владимир Путин трябва да получи тази награда.

Според Мохамед Халаф не е сигурно дали инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия ще успеят да свършат задачата си в Сирия, защото тя е в началото и ще има трудности. Той даде за пример фактът, че съгласно подписаната конвенцията между САЩ и Русия за ликвидиране на химическите оръжия, процесът е трябвало да приключи тази година, а е отложен до 2020 година и на практика двете държави все още не са ликвидирали химическия си арсенал.

Иракският журналист и анализатор подчерта, че дори организацията да успее да ликдира химическите оръжия на Башар Асад това няма да сложи край на конфликта:

Не мисля, че това беше толкова съдбоносно за решаване на гражданската война. Въпросът излиза извън конрола на международните сили и не е морално да се каже „дайте да ликвидираме вашите оръжия, а пък правете с вашия народ каквото поискате“. Ние виждаме, че откакто беше постигнато споразумените, Башар Асад продължава да използва всички видове оръжия срещу своя народ. В момента конфликтът в Сирия излиза от рамките на това, че той е между Башар Асад и неговия режим и сирийците. Ние виждаме, че самата опозиция е разделена на малки групи и воюва помежду си.

Най-важният въпрос е каква е сделката, за да поддържа Русия режимът на Башар Асад:

Путин счита, че Сирия е не само последния бастион на Русия в региона, а и защитна стена – етническа, религиозна, политическа, икономическа на Русия и нейните бивши републики в Кавказ. В тях има много ислямски въоръжени групи, които застрашават самата Русия.

Въпросът в Сирия зависи от два фактора, коментира Мохамед Халаф:

Първият са Иран и Русия и какво ще правят те, а вторият е Америка. Ние виждаме, че САЩ не искат да водят войни. Това заплашва Саудитска Арабия и другите съюзници в региона. Съюзът между Съединените щати и Саудитска Арабия се разпада на фона на това, което правят САЩ със Сирия и Иран.

Цялото интервю с Мохамед Халаф можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна