Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: МС трябва да се съобрази с удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци

Вигенин: България ще подкрепи Украйна, ако иска да подпише договор за търговия на газ с ЕС
Снимка: БГНЕС

Изненада ме начинът, по който се вземат такива решения, които могат да имат, и най-вероятно ще имат, сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС, защото освен субективните страхове и анализи на един или друг народен представител, това решение не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя, се вземат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите. Това каза външният министър на България Кристиан Вигенин в интервю за предаването "Преди всички" по отношение на решението за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Според министъра правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика: Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – Народното събрание - и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото е възможно. Разбира се, аз смятам, че все още има възможности ние, въпреки това решение, още веднъж да анализираме какво следва от него и дали има реално възможност да се наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международноправен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме, и не съм убеден, че ние можем да вземаме решения, които стоят по-високо от този договор.

Министър Вигенин коментира и какъв е рискът да възникне отново руско-украинска газова криза и спиране на транзитния природен газ за България:

В най-лошите сценарии не е невъзможно да се стигне и до нови проблеми по отношение на доставките на газ между Русия и Украйна, но все пак ситуацията в Украйна - и по отношение на газовия пазар и доставките на газ, е по-различна от тогава, когато много българи останаха на студено, защото през това време Украйна успя да изгради един доста по-сериозен капацитет по отношение на резервите, с които разполага. Все пак Русия не би си позволила да засегне по такъв начин отново редица страни - членки на ЕС и в края на краищата решенията, които взема ЕС, не бива да се вземат въз основа на икономически и политически натиск, който идва от трета страна. Ако това е суверенното решение на Украйна – тя да подпише споразумение за асоцииране и съответно за всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС, то решението трябва да бъде уважено и България подкрепя Украйна в тези намерения.

Кристиан Вигенин добави още, че излизането на Юлия Тимошенко от затвора е условие, с което няма как да бъдат направени компромиси: Това не е извиване на ръце, а ангажименти, поети от Украйна преди много време, и очакваме тя да изпълни този ангажимент.

Във връзка с отношенията с Турция, Вигенин каза: Въпросът с границата и бежанците не е обвързан по никакъв начин с усилията на Анкара да продължи преговорите и процеса на присъединяване.

Цялото интервю с Кристиан Вигенин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна