Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени дни до Експо 2010 в Шанхай: Най-голямата световна платформа за обмен на различните култури в новата рубрика на „Артефир” - „По-близо до Китай”

\r\nНа снимката: Звукорежисьорът Румен Тодоров, Невена Праматарова, Джан Джонхуа, съветник по културните въпроси, Лю Кун, аташе по културните въпроси при Посолството на Китайската народна република в България и Деница Диамандиева, звукорежисьор в студио 36 на БНР (отляво надясно).
Снимка: Архив
Повече от 70 милиона души се очаква да посетят Шанхайското световно изложение

Броени дни преди официалното откриване на Експо 2010 в Шанхай в предаването „Артефир” в сряда започва рубриката „По-близо до Китай” с автор Невена Праматарова, която ще среща българските слушатели с най-интересните събития и личности от културата, изкуството, образованието и науката от далечен Китай.
Първият гост на най-новата рубрика е Джан Джонхуа, съветник по културните въпроси при Посолството на Китайската народна република у нас, която разказа за предстоящото световно изложение в Шанхай, което се очертава да бъде най-значимото технологично събитие на планетата за 2010 г.
Експо 2010 в Шанхай ще бъде открито на 1 май и ще продължи до 31 октомври тази година. Повече от 240 страни и международни организации, включително и България ще участват в световното изложение. Очаква се неговите посетители да надхвърлят 70 милиона души, а за ориентирането на туристите и превода ще се грижат близо 170 000 доброволци.
Шанхайското Експо е разположено от двете страни на река Хуанпу на 528 хектара. Това е 21 пъти повече от терена на последното световно изложение в Сарагоса и три пъти повече от този на най-голямото до момента световно изложение в Айчи, Япония през 2005 г.
За времето на изложението ще се проведат близо 20 000 събития, национални дни на съответните страни и културни събития, представящи отделните държави. Отделно е предвиден и културен център с размер от 126 000 кв. м, който разполага с огромна зала, побираща до 18 000 души, както и огромна, единствена по рода си в Китай сцена, която предлага 360-градусова видимост.
Мото на изложението „По-добър град. По-добър живот” представя общото желание на цялото човечество да живее по-добре в градската среда в бъдеще. Ще бъдат представени проекти на повече от 50 града, които са пример за най-добра градска практика. Ще бъдат показани и най-добрите световни практики за устойчива урбанизация, опазване и съхраняване на културното и природно наследство и най-новите технологични постижения в градската среда.
Темата на представянето на България на тазгодишното световно изложение в Шанхай е „Град със споделено наследство”. Българският павилион ще бъде разположен на площ от 324 кв. м в общ европейски павилион. Националният ден на България ще бъде на 14 юни.
„Шанхайското Експо ще събере милиони участници и десетки милиони посетители в продължение на половин година. Нито едно човешко събитие не може да обедини международното общество, както Експо-то и днес в ерата на глобализацията то вече е най-голямата световна платформа за обмен на различните култури”, каза в специалното си участие в „Артефир” Джан Джонхуа, съветник по културните въпроси при Посолството на Китайската народна република у нас.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна