Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният феномен My Dream с благотворителен концерт в България

Снимка: архив My Dream
Световноизвестната китайска арттрупа на хора с увреждания My Dream гостува за първи път у нас с благотворителен спектакъл тази вечер в 19.30 часа в зала 1 на НДК. Част от събраните средства ще бъдат дарени на кампанията на Столична община „В подкрепа на деца с церебрална парализа”, с които ще се закупят технически помощи за тях. Благотворителният концерт е под мотото „Избери да мечтаеш” и ни напомня да мислим отвъд рамките и ограниченията.
Всяка година китайската трупа изнася над 150 представления в Европа, Азия, Америка и Африка. Спектаклите им се превръщат в емблема за света и са обявени за „Посланици на красотата и човечността” от цялата международна общност. ЮНЕСКО ги обявява за „Артисти за мир”, а шесттата Международна асамблея на хората с увреждания ги определя за „Образец за 600 милиона хора с увреждания по света”. Сред официалните лица, които подкрепят изкуството на My Dream са президентите Бил Клинтън, Герхард Шрьодер и Александър Квашневски.
През 2004 г. с подкрепата на китайското правителство се създава благотворителен фонд като събраните средства от изнесените спектакли в цял свят подпомагат други хора в неравностойно положение. До момента са изразходвани близо 5 милиона йени и 400 хиляди долара за финансиране на благотворителни проекти за възстановяване на щети от природни бедствия, международни проекти в помощ на гладуващото население в различни държави, борба с тежки заболявания и инфекции в Африка, и много образователни програми.
Пълният състав на трупата My dream се състои от 88 души, повечето от които със слухови и зрителни проблеми, а изкуството им осъществява мечтата и окуражава всички хора с увреждания като предава тяхното послание за истина, почтеност и превъзмогване на различността. В България гостуват 38 танцьори, певци, инструменталисти и актьори, които ще пренесат зрителите в приказната страна на Изтока и красивата китайската култура.
Като знак на съпричастност към мисията на трупата и в подкрепа на усилията на българските официални власти да подпомагат хората с увреждания, посолството на Китай дарява на Столична община, специално за хора с увреждания в България 150, билета за спектакъла My Dream.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна