Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75-ият правнук на Конфуций открива Киномания днес

На снимката: Невена Праматарова по време на разговора с Кон Сианглин, наследник на Конфуций, Мария Маринова, преводач от китайски и Джан Джонхуа, съветник по културните въпроси към Китайското посолство в България (отляво надясно)
Снимка: Посолство на Китайската народна република в България

С мащабната китайска продукция „Конфуций” се открива 24 издание на Киномания в 19.00 часа тази вечер в зала 1 на НДК.
В рубриката „По-близо до Китай” имаме уникалния шанс да ви срещнем този месец с 75-ия правнук на Конфуций - Кон Сианглин.
Наследникът на древния китайски мислител и философ е в България специално за откриването на Киномания 2010 и българската премиера на филма „Конфуций” по покана на Китайското посолство у нас. Китайските историци са проучили родословието на Конфуций в продължение на 2600 години и благодарение на това днес българската публика ще се срещне със 75-тия му пряк потомък. 
Кон Сианглин е изследовател в института „Конфуций” и почетен директор на Китайската асоциация за опазване на конфуцианските храмове. Автор е на редица трудове върху учението и философията на Конфуций.
Любопитен факт е, че изучаването на родословното дърво е доказало, че Конфуций има 3 млн. наследници по света и те поддържат контакт чрез специален координационен орган и в мрежа общуват помежду си.
Биографичният филм на режисьора Мей Хъ за живота и творчеството на Конфуций е сравняван като постижение с блокбастъра „Аватар”, а в ролята на Конфуций се превъплъщава звездата на китайското кино Чоу Юн-Фат.
Ето какво сподели Кон Сианглин специално за слушателите на „Артефир”.
Преводът е на Мария Маринова, преподавател по китаистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна