Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският оперен ансамбъл на провинция Гансу за първи път в България със спектакала „Очарованието на Дунхуан”

Снимка: Архив
В рубриката за китайска култура на „Артефир” този месец ви представяме музикално-танцовия спектакъл „Очарованието на Дунхуан” на известния оперен ансамбъл на северозападната китайска провинция Гансу.
Българската публика ще може да гледа празничното представление по случай честването на китайската Нова година тази вечер - 8 февруари, от 19 часа в зала 1 на НДК.
През 2005 година ансамбълът на провинция Гансу е обявен за Национален културен колектив от изключително значение от китайското Министерство на човешките ресурси и Министерството на културата.
По време на пресконференция, организирана от НДК, който от 2005 година е домакин на ежегодния Фестивал на китайската култура, българските медии вече се срещнаха с част от изпълнителите от ансамбъла, който печели блестяща репутация за елегантност и майсторство на изпълнението.
Като много успешни определи културните отношения между България и Китай Джан Джонхуа, съветник по културните въпроси към Посолството на Китайската Народна Република у нас. От своя страна Христо Друмев покани още веднъж българската публика на събитията, посветени на китайската култура и изложбата „Празник на пролетта” в Арт галерията в НДК, посветена на китайската Нова година и традиционния Празник на пролетта.
„С голямо удоволствие идваме в България и ще представим един спектакъл, който разкрива богатата история на провинция Гансу”, казаха специалните гости от Китай – Уан Уънцюен – заместник-генерален директор на културната дейност в провинция Гансу, и Пън Дъмин, директор на оперния ансамбъл.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна