Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният театър в Пекин: най-голямата инвестиция в културата на Китай

Националният театър за сценичните изкуства, построен върху изкуствено създадено езеро в непосредствена близост до площада Тянанмън и Забранения град в Пекин.
Снимка: Архив

Една от най-големите атракции на китайската столица е Националният театър за сценичните изкуства, обявен за една от най-красивите сгради в света. Новият център на изкуствата е дело на известния френски архитект Пол Андрю и очарова света с новаторската си архитектура и представленията, които са истинско предизвикателство за ценителите на китайското изкуство.
Още с откриването си в края на 2007 година театърът в непосредствена близост до площада Тянанмън и Забраненият град, едно от най-посещаваните места в света, предизвиква истински фурор.
Националният театър в Пекин е най-голямата инвестиция в културата на Китай за периода от 2001 до 2005 година. В грандиозния проект са инвестирани над 336 млн. долара за насърчаване и развитие на китайската култура.
Едно от най-посещаваните представления там през този сезон е балетът „Високите червени фенери” на най-влиятелния представител на китайското кино Джан Имоу. Култовият спектакъл, който отбеляза 10 години на сцената, е издържан изцяло в стила на световноизвестния режисьор и с впечатляващата си хореография и музика на живо пресъздава неизменните елементи на китайската традиционна култура.
Балетният спектакъл безспорно е един от хитовете на Националния театър в Пекин, а театърът на живо в неповторимата атмосфера на културната институция без аналог в света, е изживяване, което си заслужава да бъде видяно в Китай или някой ден в България.
В рубриката „По-близо до Китай” ще разберете повече и за инвестициите в областта на културата в Китай, която е поставена на приоритетно място и се предвижда да се превърне в следващите пет години в опорна индустрия на националната икономика на страната.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна