Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска любовна история сравнявана с „Ромео и Жулиета” в НДК

Сцена от спектакъла „Павилионът на божурите”.
Снимка: Посолство на Република Китай в България

В България за първи път ще бъде представен шедьовърът на устното нематериално културно наследство от Китай - кунцю операта „Павилионът на божурите”. Спектакълът се смята за една от най-великите любовни истории в китайската литература и е често сравнявана с Шекспировата „Ромео и Жулиета”.
„Павилионът на божурите” е едно от най-популярните китайски произведения, написано от именития драматург Тан Сиендзу през XVI век. Пиесата е била пресъздавана в редица стилове като най-известният е кунцю операта. През последните години отново успява да привлече интереса на публиката към оперния стил, който през 2001 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световните шедьоври на устното и нематериалното културно наследство.
Сюжетът на „Павилионът на божурите” разказва историята на голямата любов между централните герои. Бащата на главната героиня Ду Линян иска да я направи „благовъзпитана и добродетелна дама” с помощта на книгите, като я държи откъсната от „живия свят”. Линян се чувства самотна, и въпреки волята на баща си, излиза в градината с павилиона на божурите. В градината, пълна с различни цветя, Линян се отдава на блажен сън и сънува мъжа на мечтите си Лиу Мънмей, когото вижда за пръв път, и в когото се влюбва. Събуждайки се, тя отчаяно се опитва да го намери в реалния живот, но не успява. Дълго измъчвана от неговото отсъствие, тя се разболява и умира. Въпреки това властелинът на подземния свят я изпраща обратно на земята като призрак, да изпълни съдбата си, като най-сетне се срещне с Лиу Мънмей. Силата на любовта помежду им успява да върне Ду Линян сред живите и накрая двамата се събират.
Представлението „Павилионът на божурите” на Оперения театър за Северна кунцю опера и Общинско управление на културата в Пекин гостува у нас със съдействието на посолството на Китайската народна република, НДК и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна