Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекинската опера в Китай и по света

Красноречието на „Опера на Изтока” – патент на китайското оперно изкуство
Снимка: Българската редакция на Радио Китай за чужбина
За един от феномените на китайската култура, който се радва на особена популярност в света, ще ви разкажем в съвместната ни рубрика с Българската редакция на Радио Китай за чужбина. Журналистката Гу Фан, или както всички я познават - Ангелина, ще ни пренесе в завладяващата атмосфера на китайската опера.
Никое друго изкуство не показва толкова ясно разликите между китайската и западната култура като китайската опера, която ни пренася в един напълно различен свят. Наричана още „Опера на Изтока”, тя съчетава музика, песни, пантомима, танци и акробатика. Една от най-големите й особености е, че липсват декори, което изисква от актьора да пренесе зрителя чрез движенията и думите си в определена обстановка. Красивите костюми, маските и майсторството на изпълнителите остават любимо забавление за китайците и са един от най-добрите начини за изследване на древен Китай.
В кои държави гостуват най-често представленията на Пекинската опера, коя е най-трудната за изпълнение роля и какво символизират маските на лицата на актьорите? Всичко това ще разберете от разговора в студиото в Пекин, който започва с въпроса за развитието на китайския традиционен музикален жанр и най-големите театри, в които можем да гледаме представленията на Пекинската опера.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна