Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Кисьов: Законът за обществените поръчки се променя на принципа на брауновото движение*

На 26 февруари влиза в сила новият Закон за обществените поръчки. Нов, последен, но не задълго. Защото вече е задвижен още по-нов проект за изменение на текстовете в него. За това ще бъде ли по-справедливо възлагането на обществените поръчки с новото законодателство в „Нашият ден” говорим с Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, Йордан Кисьов от Камарата на индустриалците и работодателите в България, Васил Тодоров, член на УС и главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, и с Пламен Немчев, председател на сдружение „Център за обществени поръчки” и директор на дирекция „Обществени поръчки” в Министерския съвет по времето на изработването на първия закон.

Според всички тях във възлагането на обществени поръчки е налице единствено колеблив последващ контрол, но не и превенция, която да предложи ясни правила и справедливост. Агенцията по обществените поръчки няма правомощията да взема необходимите решения, а в България изобщо няма институция, която да обхваща действието на закона открай докрай. Законът за обществените поръчки се променя на принципа на брауновото движение, каза Йордан Кисьов от Камарата на индустриалците и работодателите в България.
Представителят на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров заяви, че мнението на бизнеса не е било взето предвид, въпреки многото дискусии и работни срещи по законодателните текстове. Според изпълнителния директор на Камарата на строителите Иван Бойков, законът е балансиран и истинският проблем е в прилагането му, а повече професионализъм ще ни позволи да преодолеем проблемите на възлагането на обществени поръчки.

* „Брауновото движение е хаотичното преместване на твърди частици в газообразна или течна среда без определена цел. За да съществува брауново движение, не е необходимо наличието на разумен живот.”
(от блога „Бели байтове за черни дни”)
По публикацията работи: Любомира Константинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна