Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поет на Портрет

Снимка: Радослав Чичев
„Портретът казва за този поет: красив, талантлив, работлив. Поетът казва за този портрет: говоря за любовта, която е куче; пиша за писането, което изписва писателите; мечтая за света и този, който ни очаква.”
Ясен Василев

„Опиянение от литературата – това е пристрастяването на Иван Димитров. Един „литературен монах”. За да го чуеш добре, трябва: обикаляне по пътя, музика, в която поезията задава ритъма и влюбеност. Поемата „България” удря в сърцето неочаквано. След нея нямаш сили за метафори, но някак знаеш, че те има.”
Силвия Чолева

„Иван Димитров може и да е романтично, наивно и носталгично хипи без илюзии, което крещи, но повече желае да шепти нежно, при това без никаква ирония. Може и да е барман в „Арт хостел”, където приютява „безпризорните в неделя”. Може и да е литературен монах, който се уединява и сред много хора по поляни и пейки, спокойно им обръща внимание и ги гледа право в очите. В дебютната му стихосбирка се усеща особената му близост с Пабло Неруда, Георги Господинов и Елин Рахнев. И най-важното – ясно се долавя и близостта му със собствения глас, който има какво да сподели. Убеден съм, че погледът и ухото му ще се обръщат все повече към него самия по все по-убедителен и красноречив начин.”
Стефан Иванов

„Един литературен монах създаващ експлозии, нежност, преминаващ през мимолетното и бъдещето, танцуващ последното си сатори за нас, защото поезията е ядрена бомба и на никой няма да му се размине.”
Радослав Чичев
По публикацията работи: Радослав Чичев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна