Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пекин връчиха наградата „Прицкер” на китайски архитект

Библиотеката на Вънджън колеж, проектирана от Уан Шу.
Снимка: Радио Китай за чужбина

На официална церемония в Пекин бе връчена най-престижната награда за архитектура „Прицкер” на китайския архитект Уан Шу. Той е четвъртият най-млад лауреат на престижното отличие, считано за еквивалент на Нобеловата награда в архитектурата. Призът отива за първи път изцяло при китайски архитект.
Всяка година наградата се присъжда на архитект, който има изключителен световен принос и значителни постижения в изграждането на естетическа заобикаляща ни среда посредством изкуството на архитектурата и в съгласие с принципите на хуманността. Над 30 души са носители на тази награда от създаването й през 1979 г. от семейство Прицкер до днес.
Уан Шу става известен с преизползването на материалите при създаването на своите архитектурни шедьоври, които се отличават с внушителното си присъствие и грижа за околната среда.
При изграждането на Историческия музей в Нинбо архитектът използва повече от един милион парчета от повторно употребявани камъни, тухли и керемиди. А за покрива на Китайската академия за изящни изкуства в Сяншан са използвани повече от два милиона керемиди от разрушени традиционни къщи.
За първите коментари след церемонията разказа журналистката Гу Фан от Българската редакция на радио Китай за чужбина в съвместната рубрика на „Артефир” с китайското радио.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна