Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанхайската театрална академия за първи път в България

Снимка: Архив
Най-старото професионално театрално училище в азиатско-тихоокеанския район гостува за първи път в България в рамките на Дните на китайския театър. Инициативата е на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, институт „Конфуций” в София и Китайското посолство у нас.
Младите български и китайски актьори представиха постановката „Последователите на Конфуций”, създадена по четири съвременни едноактни пиеси от Хан Динин, вдъхновена от беседите на Конфуций. Идеята за спектакъла е на проф. Уилям Сун, зам.-ректор на китайската академия.
Българската публика се наслади и на представлението на НАТФИЗ „Пътуване на Запад” от Мери Цимерман по едноименния китайски класически роман от У Чън-ън. Режисьор на българските постановки е проф. Снежина Танковска.
За турнето в София Шанхайската театрална академия пристигна с най-добрия си актьорски състав от студенти и преподаватели от Колежа за китайска опера и актьори с национална известност.
По време на Дните на китайския театър бяха организирани и майсторски класове и практически ателиета с демонстрации на типични елементи от класическия театър на Китай.
Студентите на проф. Снежина Танковска получиха покана да гостуват със своите спектакли в Шанхай. В Шанхайската театрална академия е Регионалното бюро на Катедрата на ЮНЕСКО към Международния театрален институт, който подкрепя създаването на спектаклите на традиционното китайско изкуство и обмена на студенти от различни страни по света.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна