Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на радиоспектакъла „Шибил” в Радио Варна

Радио Варна ни кани в концертното си студио тази вечер на премиерния радиоспектакъл „Шибил” по мотиви на разкази на Йовков и книгата на Панайот Хитов „Как станах хайдутин”. Адаптацията за театър на маса е на Атанас Стойчев, режисьор е обичаният актьор Стоян Радев. Постановката е част от цикъла „Чуваш ли театъра”. За проекта и амбициите му говорим в „Нашият ден” с Елица Виденова, директор на Радио Варна:
"Проектът се роди през м.г. и е рожба на целия екип на радиото. Ние много отдавна замисляме да направим нещо такова, което да покаже, че „традицията е модерна”. Това е мото на Радио Варна, което ние отстояваме през 77-те години на съществуване. Много искахме да покажем, че Радио Варна е не само медия, не само отразява събитията, но е културна институция, която ги създава. Ще припомня на слушателите, че първата радиопиеса, записана в България в 1938 г. е при нас и това е „Крилата помощ” на Ангел Каралийчев и Матвей Мълев. Когато ние направихме нашия проект „Чуваш ли театъра” с 10 радиопиеси, които реализирахме през м.г., заключението на проекта беше точното възстановяване на „Крилата помощ” с младежите от творческите театрални школи във Варна. Така показахме, че традицията е не само модерна, но защитихме и един друг проект на Радио Варна, който се нарича „Криле за начало”. С него ние помагаме на талантливите деца и младежи на този град, защитавайки позицията си на обществена медия.
Ще допълня, че този наш проект е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г., със съдействието на община Варна по програмата за финансиране „Варна, територия на творчеството”. Неслучайно ние така добре сътрудничим с актьорите от нашия театър. На тях им е интересно, защото фактически правим литературен театър на маса. Премиерите на нашите постановки винаги са в концертното ни студио пред публика, а се излъчват и директно в ефир. Всъщност ние показваме две форми на една сцена.
Няма съмнение, че Радио Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров” в града са две от творческите институции, които се ползват с най-голямо доверие сред жителите на морската ни столица."

Режисьорът Стоян Радев допълва:
"Надявам се да сме успели да направим „Шибил” модерен. М.г. участвахме в проекта на Радио Варна и много искахме т.г. той да има продължение. Слава Богу, това се случи. За нас, актьорите, това беше много приятно предизвикателство. Никога не бях режисирал радиотетатър и беше много вълнуващо, а и трудно, защото се разчита само на цветовете на гласа, няма други изразни средства. Да режисираш със затворени очи и само да слушаш като режисьорски коректив, беше съвсем различно за мен и актьорите. Трябваше да бъде пресъздадена традицията отпреди 75 г. и ние бяхме пионери и в това начинание. Искахме „Шибил” да прозвучи модерно с гласовете на днешните хора, затова поканих за централните роли двама от най-младите актьори Владислав Виолинов и Гергана Плетньова. Мисля, че успяхме. Дано така отсъдят и слушателите. Следващата ни премиера ще бъде на 2 октомври."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна