Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сърцето на Амазония

В института „Бутантан” се намира най-голямата в света колекция от отровни животни, съставена от 80 хил. вида змии и 450 хил. паяци и скорпиони.
Снимка: Архив
Не всичко от видяното в Бразилия съм запомнил, но никога не ще забравя водопада Игуасу, който според мен е най-красивият на нашата планета. Гледката към 75-те могъщи водни потоци, които падат в огромната чаша от 70 метра височина беше наистина феерична. Водопадът е точно там, където се срещат границите на Аржентина, Бразилия и Парагвай, затова малкото градче Воз де Игуасу ( Гласът на Игуасу) бива наричано още Град на три граници.
Завинаги ще остане в паметта ми и романтичното пътуване до така наречените Тропически острови и плажовете в Бузиус. Седем хиляди и петстотин километра е дълга бреговата ивица на Бразилия, осеяна с едни от най-хубавите плажове на света.
Ярък спомен съм запазил и от института „Бутантан” в Сао Пауло, известен далеч извън пределите на Бразилия. Той е създаден през 1901 година и на неговите противоотрови дължат живота си безброй ухапани от змии хора.
С най-голямо нетърпение обаче очаквах пътуването в една особено интересна, мечтана дълги години посока - към долината на великата Амазонка.

петък, 28 септември
По публикацията работи: Симеон Идакиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна