Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на необичайна книга на Енев и Ламбовски

Тази вечер в Софийската градска художествена галерия ще се състои премиера на книга, в която разказвачът е поет, а поетът – разказвач. Деян Енев и Бойко Ламбовски разменят ролите си в новата им обща книга стихотворения от Деян Енев и разкази от Бойко Ламбовски. В „Нашият ден” Деян Енев разказа как се родила идеята?
„Роди се на 15 декември миналата година. Бяхме тръгнали с Бойко за връчването на наградите „Хеликон”. Имаше време до мероприятието и седнахме в едно кафене. За пореден път стана дума, че той има разкази, а аз имам стихосбирка. Така решихме да направим обща книга.
Аз сам може би години наред нямаше да мога да издам стихосбирка, а той отделно сборник с разкази. Общата ни книга помогна да се появят мои стихове и негови разкази. Моите стихотворения са писани преди цели 17 години, но не бяха изминали своя път. Хубавото е че престояха в тези години, а времето е най-големият помощник в работата на твореца. След толкова години разбрах, че наистина трябва да извадя тези стихове. Ще споделя и друго. Ако прозата е средството с което летим, с което се издигаме, поезията е самото летене. Прозата можеш и сам да я повикаш, но поезията трябва сама да дойде при теб.”
Разказите на Бойко Ламбовски също са интересно хрумване. “Едно от достойнствата на тази книга е, че ние в едни кратки предговорчета сме обяснили тъкмо защо сме подходили така. Аз винаги съм бил изкушен да пиша и проза и то още от ученическо време, когато дебютирахме в “Родна реч”. Имаше залитане към поезията, но се сдържах, защото енергията на всеки пишещ е ограничена. Моята енергия стигаше да пиша публицистика, поезия, да превеждам. Само че вече, на попрището жизнено в средата, изведнъж реших че ако не проверя как е това нещо, никога няма да знам как се осъществява писането на проза и ще знам по-малко за природата. Първият си разказ написах, поканен от Анелия Янева. Така тръгна. И ето, тази вечер ние с Деян правим нещо като дебют, затова така се вълнуваме.
Кое се пише по-трудно? – Трудно се пише нещо, което не е истина, което не те вълнува. Когато действително си овладян от идеята, всичко става по-лесно. Има тънкости в майсторлъка, които са важни и в този и в онзи жанр. Въпросът е в това да имаш какво да кажеш.
Премиерата е днес от 19 часа в Софийска градска художествена галерия. Поканили сме много колеги и очакваме да се срещнем там с тях и с всички ценители на литературата.”

Повече подробности
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна