Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вибрации от два свята” в Министерство на културата

„Аватар”, „Матрицата”, „Караибски пирати”, „Армагедон” - заглавията на тези и още знаменити холивудски филми говорят сами за себе си, за майсторството и силното въздействие върху зрителите по света. За всичко това принос има и един българин. Това е художникът и аниматор Любомир Христов, който се занимава с визуалните ефекти в споменатите филми. Заедно с художничката Ралица Стоицева, тази вечер те откриват съвместна изложба живопис в галерия „Средец” на Министерство на културата. Нарекли са я „Вибрации от два свята”.
„Аз съм завършил анимация в класа на Тодор Динов. Това беше първия клас по анимация” - уточвява Любомир Христов в „Артефир”. Започнах като художник. Свързани са анимацията и рисуването. Това е определена медия, където художниците изразяват техните идеи в движещ се вид. Картини живопис правя и го намирам като много освежаващо. Помага ми да прескачам от едната медия в другата между кино и рисуване, за да получавам допълнителна енергия от едното и да го използвам в другото. По принцип тази изложба така се зароди. Никога не сме се явявали заедно. Ралица в един момент предложи да направим обща изложба, в която чрез нещата си всеки да изрази по нещо. Така се стигна и до името „Вибрации от два свята”. Ралица живее в България, аз в Америка, всеки от нас има собствено разчупване на света, на опита си. Опитахме се да създадем едно взаимно свързване и успоредно с това комуникация между нашите два свята и нашите две душевности. Всеки сам за себе си работеше в двете различни посоки и съвсем тенденциозно се опитвахме да не обсъждаме идеите си, за да можем максимално да изненадаме себе и публиката. Работата по тази изложба отне и на двама ни някъде около година. Повечето от моите неща са направени в Америка. Прекарах през лятото малко повече от месец в България и направих три картини тук. Иначе  работя за доста касови филми. Понеже се занимавам с визуални ефекти имам предимство. Касовите филми обикновено се нуждаят най-много от ефекти. Не винаги са най-умните и интелигентните филми, но поне  са големи екшъни и са касово успешни. Работата ми в киното е много различна от живописта. Естеството на визуалните ефекти е всъщност да се създават кадри и неща, които зрителят никога да не разбира как са правени.
Това е точно обратното на живописта. В киното визуалните ефекти са, за да се помогне на драматургията, на филма. Най-големият успех е тогава, когато никой не разбира, че това е ефект. Вече съм повече от 20 г. в чужбина. Пътят ми към Холивуд беше дълъг, но първоначално се занимавах с анимация в София. В Англия постепенно преминах в компютърната анимация. В Америка бях прехвърлен от студиото в Англия, така че проблеми нямах. Аз не съм излязъл като емигрант. Мен ме водеше професията. Аз се наричам професионален емигрант.” 

Ралица Стоицева ни връща към изложбата: „Аз съм плакатист, но от 15 г. работя живопис. Това е моята душа и моята работа. Съзвучието между нас се получава от това, че Любо ми е много близък приятел. Комбинирахме моята 12-а изложба на 12.12.2012 г. Искахме да си направим един празник по-различен от другите. Моята техника е уникална, колкото и да звучи помпозно. Нещата ми са заредени с енергия. Работя в един мой свят, който се надявам хората да усетят.”
Изложбата ще продължи до 22 декември.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна