Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През декември 2012 г. Европейската комисия актуализира списъка на Европейския съюз за авиационна безопасност

Снимка: БГНЕС

Вие сте студент, служител или пенсионер… В мига, когато си купувате билет за самолет, се превръщате в един от милионите потребители на авиационни услуги. Докато мечтаете за пътуването, което ще ви отведе до близки, приятели или до съвсем непознати хора и страни, приготвяте документи и вещи, които да сложите в багажа. Имате информация колко по-рано трябва да сте на летището, къде и какви връзки прави вашият полет, кои са позволените и непозволените неща на борда, както и в държавата, където отивате. Знаете си правата и задълженията. И все пак, не пропуснахте ли нещо важно? Онези две минути, които трябваше да си отделите още в самото начало, преди да започне цялата подготовка за пътуването.
Тези две минути могат да ви спестят редица неприятности, въпреки наглед идеалната последвала организация.
Точно две минути е необходимо да отдели всеки бъдещ пасажер, за да прегледа предварително списъка на ЕС за авиационна безопасност. Той се актуализира периодично. Предпоследната поправка бе през април 2012 г. Само осем месеца след това, през декември т. г., ЕК прие 20-та поправка на документа, който цели забрана или ограничения в дейността на авиокомпаниите, които не отговарят на европейските изисквания и стандарти за безопасност. Периодичната актуализация на списъка се налага, заради твърде динамичните процеси. Възникват нови авиокомпании. Има фирми, които междувременно получават лиценз. Други, които преминават в европейското въздушно пространство, са снижили стандартите и следва да влязат в забранителния списък. В него са включени общо 287 превозвача от над 20 държави.
В делник или празник хората по света пътуват. Понякога се налага да тръгнат в последния момент. Затова спешно преглеждат офертите Last Minute. Да имате останало място? Върнат билет? В Интернет може да се намери оферта от всяка точка на света. Преди да потвърдите, че искате желания билет, отделете си тези две минути да прегледате страницата „Мобилност и транспорт” на ЕК, за да пътувате приятно и правата ви на потребител да са защитени.
В предаването „А сега накъде” от 21 декември още полезни съвети дава Христо Христов от офиса на ЕК в България.

По публикацията работи: Петра Талева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна