А сега накъде


Оля Стояновасъбота, от 19.00 до 20.00 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

Публикации

За местните хора това е любимо място за наблюдение на залеза

Легенди за местността Трапезата на дявола

Местността, наречена "Трапеза на дявола", е една от природните забележителности край град Айвалък в Турция. Този район е известен с античното име Елоида и тук се намират важни исторически градове – достатъчно е да изброим само Асос, Троя и (Пергамон)..

публикувано на 29.01.24 в 08:10

За българската графити сцена

От първите "бомби" и "галерии", групови "джемове", фестове и изложби до изрисуването на цели калкани, графитите в София изминават пътя от протестно изкуство до напълно възприета част от съвременната култура на града, казват на книгата "Sofia Urban Art...

публикувано на 26.01.24 в 08:10
От светилището Олтарът на Зевс се открива гледка към целия залив Едремит и островите Джунда и Лесбос

В подножието на планината Ида, или къде се намира олтарът на Зевс

Адатепе е малко егейско село, разположено в подножието на планината Каз Дааъ (Ида) и известно със своите исторически каменни къщи. Днес може да изглежда странно, но това малко и тихо място има богата история, в която се споменават имената на цяла плеяда..

публикувано на 24.01.24 в 11:30

С книгата "21 уикенда" Пламен Старев и Кристиян Минчев продължават пътешествието си из България

"21 уикенда" е втората книга на журналиста Пламен Старев и фотографа и оператор Кристиан Минчев, в която те разказват за българските общини с много факти от историята им, с много разкази и снимки за запазени обичаи и традиции, представят богат списък от..

публикувано на 22.12.23 в 16:54

Със стопяването на малките ледници на Балканите ще загубим обекти на природното наследство

Вероятно не всеки от нас знае, но в Пирин съществуват два малки ледника, които са на възраст най-малко 500 години – това са Снежника и Бански суходол. Тези ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г., като е възможно и преди това да се..

публикувано на 21.11.23 в 09:35

За глътка въздух с мирис на звезди

Целият си съзнателен живот Даниела Паскова прекарва във Варна. Завършва Медицинския университет в града и работи в Спешния център на болницата в града. Признава, че обича работата си, но и да пише.  През 2014 година издава първата си книга, която е със..

публикувано на 20.11.23 в 17:07

И деца, и учени са добре дошли в Центъра по природни науки на Шуменското плато

Каква е историята на Центъра по природни науки с астрономическа обсерватория, разположен на територията на Шуменското плато, разказва проф. д-р Цветеслава Игнатова-Иванова, декан на Факултета по природни науки в Шуменския университет. Тя ни води не само..

публикувано на 10.11.23 в 17:20
Остров Джунда

Непознатият остров Джунда

Остров Джунда – наричан още Алибей, е най-големият остров от архипелага край Айвалък в Турция. Джунда изглежда като място, откъснато от света на масовия туризъм – предлага красиви и спокойни гледки, на хълма стърчат останки от вятърни мелници и стари..

публикувано на 09.11.23 в 10:45
Троя 1

Троя – блестящият град, за който трябва повече въображение, за да го видим

Днес от легендарната Троя не е останало много – на хълма Хисарлък, където се намират останките от древния град, се откриват дебели каменни зидове, дълбоки ровове, мраморни улици, колони, останки от светилища и храмове. Край историческите руини се..

публикувано на 02.11.23 в 15:15
Светлозар Желев

Светлозар Желев: Книгите са най-голямото пътуване в живота ми

"Винаги съм бил бохем. То е част от ДНК-то ми, защото баща ми винаги се е шегувал, че съм отраснал по кръчмите. Майка ми и баща ми също бяха бохеми", казва Светлозар Желев. Той е човек, който повече от 25 години се занимава професионално с книги. Но също..

публикувано на 01.11.23 в 16:06