Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакциите след разстрела на Златко Баретата

Всички медии гръмнаха по този повод. БСП реагира с поредно желание за оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Ето как социологът Борис Попиванов коментира това искане в „Нашият ден”:
„Всяка опозиция по право трябва да бъде ненаситна за оставки. Същевременно тук много лоша шега на Цветанов изигра едно негово твърде ясно, твърде отчетливо и твърде добре запомнено от хората изявление преди година, когато той заяви, че са пречупили гръбнака на организираната престъпност. Тогава то кореспондираше с отлива от показни атентати. Тази легенда, че всичко е резултат от дейността на МВР, вече рухна. Появява се друго обяснение, че тези които си разчистват сега сметките, не са имали повод да го правят преди това.
Същото се случи и при атентата в Бургас, въпреки че това е друг случай. Там имаше един международен резонанс, който може да бъде много опасен за целия регион. Аз приветствам това спокойно поведение на българските органи в този случай. Разбира се, когато има институция не може да има един единствено отговорен и затова оставките все повече налагат мнението, че трябва да се сменят политиките, а не само хората, които ги прокарват. Честите смени допълнително създават убеждението, че се вършат конюнктурно и не са подчинени на някаква ясна държавна стратегия. Държавата не е ясна със стратегиите си и от там идва недоверието към тези импулсивни оставки, доста след събитията.
Според мен Бойко Борисов фаворизира някои от хората си в очакване да се натрупа достатъчно критична маса за съответния човек. Това е нормална практика във всяко управление. Въпросът е, че времето изтича, изборите наближават. Пет месеца преди тях каквато и да е смяна не може да доведе до някаква съществена промяна. Важно е дали персоналните промени са подчинени изцяло на партийните интереси на ГЕРБ или ще се търси консенсус, експертност, за да може да се притъпи създалото се вече дългогодишно недоволство в доста широки обществени среда. За пет месеца политики може да се изготвят, но не могат да се приложат, защото може да дойде по-различно управление. Затова според мен, е излишно сега опозицията да искат оставките на Цветанов, Найденов, Борисов и пр.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна