Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Речник на политическите партии в България”

Хрониката на събитията е за периода 1989-2009 година. Книгата ще бъде представена на 12 февруари от 18.00 часа в библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За това доколко познаваме политиките и правещите политика от последните 20 години сподели пред „Нашият ден” авторът на книгата, журналистката Таня Николова от БТА:
„Аз мисля, че никой не може да посочи точната цифра на партиите от този период. Има бум на възникване на партии веднага след 1989 година, има и възстановяване на стари партии. През годините тази цифра постоянно се мени. Такива партии преди повече от 10 години бяха към 240. През 2009 г. бяха над 300, а през годините надхвърляха 400 броя. Последните промени в Закона за политическите партии дадоха възможност формално записани партии без дейност да бъдат закривани от СГС служебно. Вече има закрити към 250-300 партии, но активни биха могли да се нарекат не повече от 20 партии. Към книгата има и хроника на събитията. Тя картографира по-важните събития, свързани с речника на политическите партии, и случващото се около тях. Дали понякога медиите подменят дневния ред в политическия живот на България?
Цялата истина лъсва обикновено по избори. Най-големият бум на регистрирани партии (над 140) е през 2003 година на местните избори. Иначе има вариабилност при участието, но на изборите се вижда кой кой е и има ли го въобще.
Що се отнася до хрониката, тя показва много малък период от едва 20 години, но много динамични години. След 100 години може би ще останат едно две неща от този период, но за нас информацията е много любопитна. Тя е приложена, за да се види фона за развитие на тези партии. Посочените факти могат да дадат повод на политолози и социолози да направят изводи кои от истинските неща са ставали достояние на хората чрез медиите и кои са измествани волно или неволно от други събития."
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени