Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години СУ "Св. Климент Охридски"

Снимка: www.wikipedia.org

Как ще отбележи тази годишнина СУ „Св. Климент Охридски” научихме в „Нашият ден” от ректора на най-старото висше учебно заведение в страната проф. Иван Илчев:

Според ситуацията в страна, ще го отбележим скромно, но като един празник на духа, на културата, на науката. В Софийския университет не е трудно да се направи програма. Още преди две години бяхме изчислявали, че само  в основните аудитории на ректората на старата сграда годишно се провеждат над 300 научни конференции, представяния на книги, дискусии, изложби и т.н.

Програмата тази година има различни аспекти. Научният аспект е свързан с може би най-важното събитие - Третия международен конгрес по българистика, който ще се проведе в края на май и ще съвпадне с празника на българската книжовност 24-ти май. За съжаление, такъв конгрес не се е провеждал вече близо 30 години. Държавата загърби контактите с чуждестранните българисти, които  всъщност са нашите най-добрите пропагандатори в чужбина. Точно обратното направиха нашите съседи. С други думи, ние решихме с помощта на един голям научен проект да възстановим тази инициатива и за момента имаме заявени над 500 участници от 36 държави. По моему това ще бъде най-голямото научно събитие в последните 20 години у нас.

Появиха се информации по медиите, че нямаме държавна подкрепа, но ние сме свикнали не само да нямаме подкрепа, но и да ни отнемат това, което имаме.
Ще бъда пределно честен. Вчера изпратихме писмо до министъра на образованието заради обещанието на предишния министър на ГЕРБ, че държавата ще поеме поне една част от таксите за право на участие на българите. Надявам се, че министерството ще отпусне една сума, с което ще ни подпомогне поне малко в организацията. Разчитаме на спонсори, работим в тясно сътрудничество и с други институции. Ние по финансова структура не можем да бъдем сравнявани с нито един друг университет, защото сме сходни само на БАН. Засега на мизерно ниво сме закрепили финансовото си съществуване. Изплатили сме почти всичко към фирмите, останаха някои дългове към държавата и общината, която винаги се е отнасяла с разбиране към нас. Трябва да се знае, че ние не получаваме стотинка за сградите, които са национални паметници на културата.

Друг проблем (в момента на равносметка) се появи със студентските такси. От една страна, съм радостен, че немалка част от нашите студенти са активни. От друга страна, ни се иска те да бъдат активни не само когато защитават своите преки интереси, а и на науката, образованието и университета, в който учат. Те трябва да надмогнат индивидуалните си интереси, което вече стана.

Събрахме се със студентите и изготвихме декларация на СУ „Св. Климент Охридски”, в която повечето искания са свързани с общите искания на университети у нас и само две конкретни за нашия университет. Очаквам тази декларация (поне в по-голямата си част) да бъде подкрепена в четвъртък на срещата на Съвета на ректорите в Русе. В момента водим разговори с президентската администрация, президентът да приеме представителна група на Академическия съвет, Студентския съвет и неказионните студентски организации в СУ „Св. Климент Охридски”, където да му връчим тази декларация.

Президентът Плевнелиев постоянно повтаря, че е радетел и защитник на идеята за качествено висше образование, наука и иновации, а и в политическата ситуация у нас той е човекът, който може да осъществи приемственост между служебното и следващото правителство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени