Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датското пътуване на съкровището от Свещари

Златната диадема от съкровището
Снимка: архив на археологическия екип на проф. Диана Гергова
Какво е късметът? Понякога той идва неочаквано и бързо. Друг път изисква упоритост и много търпение, както се случва със съкровището от Свещари. След десетилетия усърдна и неуморна работа 7 ноември 2012 година се превръща за екипа на проф. Диана Гергова в щастливия ден на откритието. При разкопки археолозите попадат на дървено сандъче, в чиято сърцевина времето е съхранило изумителни находки. Проф. Диана Гергова е известен учен, авторитетен специалист в областта на археологията. Никой обаче не може да остане безразличен, когато има невероятния шанс да попадне на толкова красиви накити, диадема, златни гривни, множество прекрасни предмети, начелник с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв, апликации към конска сбруя, тънки златни нишки...
За изследователите истинско предизвикателство е изобразената загадъчна сатиреса: полумитично създание, което води мирно шествие от лъвове и пантери. Специалистите отбелязват, че по духовно измерение, изящество и уникалност, находките от Свещари заемат достойно място до такива великолепни образци, като съкровищата от Панагюрище и от Вълчедръм.

Ето че скоро след откритието съкровището от най-голямата могила в некрополния комплекс на Свещари „предприема” своето първо задгранично пътуване, за да бъде представено в Националния музей на Дания.
По публикацията работи: Петра Талева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна