Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията „Хизбула” – ЕС

Търсим гледни точки по решението на ЕС от вчера да включи военното крило на „Хизбула” в списъка на терористичните организации.

Руслан Трад, анализатор:
На първо време трябва веднага да се каже, че това е грешно решение. Изразих вече мнението си и бях нападнат от няколко страни, затова бързам да обясня защо. Аз определено не харесвам „Хизбула”, но харесвам Ливан. Изолирането на Ливан ще започне точно с вкарването на „Хизбула” в черния списък. Това веднага ще породи криза не само в Ливан, но и в района, защото „Хизбула” ще направят всичко възможно да натрият носовете на виновните според тях за това решение. Нека не забравяме, че „Хизбула” е представена партия в Ливан. Сега целият Ливан ще страда от това. Това е най-организираната политическа единица в Ливан и има бъдеще. Аз не оправдавам „Хизбула”, но той е важен за Ливан. Вкарването на организацията в черния списък от ЕС, е голяма грешка.

Иво Иванов, журналист от TV+:
Бих казал, че е по-лошо, приближаващо се до шизофрения. Чехия, например, беше против това решение, защото не е съгласна „Хизбула” да се дели на военна и не военна формация. Или цялото или нищо. За да обясним на хората за какво става дума. Да делиш „Хизбула” на военна и не военна организация, това е все едно да съм убил някого с моята ръка и след това да бъде наказана не главата даваща идеята, а ръката?! Това е абсурдно. Задава се въпросът лидерът на „Хизбула” шейх Хасан Насрала към коя част от движението ще го причислим, към ръката, към главата или и към двете? Имам крайно негативно отношение към тази „партия на Бога”, защото ако тя поиска да бъде партия трябва да се разоръжи. Така ще укрепи Ливанската държава като застане зад армията й. Досега спокойно можеше да бъде сключено подобно споразумение. Не го прави, защото въпреки че организацията е шиитска и има местна милиция, реално бойните й части (около 5-6 хиляди души) са християни. Това са бивши хора, които служеха на Израел. Тогава „Хизбула” ги купи с ирански пари. Беше смешно, че Израел обучава тези хора, а в 2006 г. се сражава срещу тях. „Хизбула” е една групировка, дирижирана от Иран. Тя не е толкова загрижена за съдбата на Ливан, а по-скоро за съдбата на Иран. Не може да бъде политическа партия едно движение, което взривява премиера на страната. Това е една мръсна игра. Истинският повод ЕС изведнъж след толкова години да се осъзнае и ги вкара в терористичния списък е, че „Хизбула” реши да се намеси открито в конфликта в Сирия. Ако го беше правила тайно, това нямаше да се случи. Така се стигна до това половинчато решение. Самият факт, че ЕС както винаги не смее да каже нито „Да”, нито „Не”, а се държи като дама в истерична възраст, показва че ЕС няма полезен ход. ЕС не е фактор в Близкия изток. Ако иска да бъде геополитически фактор в света, трябва да уреди отношенията си със Средиземноморието. Европейската цивилизация възниква като средиземноморска и това трябва да се има предвид в бъдеще.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна