Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Имагинерни светове” и „Постеля от треви” - две изложби в София

Често чуваме да се определя нечие изкуство като младежко. В случая става дума за младежки - звучащото изкуство на един живописец, който скоро става на 80. Днес в 18 часа в галерия „Райко Алексиев” се открива юбилейната изложба „Имагинерни светове” на Иван Б. Иванов. 50 картини в голям формат илюстрират разбиранията на автора за композиция и колорит, за реализъм и абстракция - категории, за които той има и редица теоритични публикации.
И още – една енергия на духа, на която могат да завидят много млади художници.

Софийска градска художествена галерия е предоставила своето пространство на втория етаж за самостоятелна изложба на Красимира Дренска. Експозицията има мото: „Постеля от треви” и включва избрани произведения от 1990 до 2013 година.
Те очертават основни моменти от творчеството на този изтъкнат майстор на графиката и изкуството на книгата, завършила нашата Художествена академия и дълги години работила с такива учители като академик Румен Скорчев.
Художничката работи и живее в Швейцария от 80-те години насам. Сред международните й изяви са преподаване на техники на високия печат в Базел, гост-доцент в Минеаполис Колидж за изящни изкуства и дизайн, а през 2000 година въвежда специалност „Авторска книга” в Шуле фюр Гещалтунг - Базел.
Но да се върнем на изложбата – в нея се открояват циклите „Сиенки и суети”, „Хербарий”, „Летни затишия”, „Африканки” - творби върху муселин и плат, и особено впечатляващ е цикълът „Писмата на Катарина”.
В словото си при откриването доцент Ружа Маринска я определи като „сетивна балканска чувствителност”. Но да тръгнем от заглавието на Красимира Дренска - „Постеля от треви”.

По публикацията работи: Александър Михайлов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна