Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Вацев: В България се срещат американски и руски интереси, а ЕС не усява да е посредник

Днешното правителство на България не е орган за реализация на руски интереси, а е политическа комисия за реализация на българо-руски проекти, политически орган за българо-руско енергийно взаимодействие. Коментарът направи в предаването "12+3" Валентин Вацев - преподавател по история на ЕС и европейска интеграция в Европейския колеж в Пловдив. Според него министър Драгомир Стойнев не е имал мандат да води преговори:

Цялата предстояща зима ще бъде период на сложни преговорни процеси в различни точки на света. Това е доктрината Обама – мащабно преговаряне с Русия по всички важни въпроси. Тук влиза новата роля на Русия в Близкия изток. Тук влиза и обединяването на източното пространство и създаването на „енергийното НАТО“ – един ултрамащабен американски проект за обединяване чрез търговски отношения на САЩ и ЕС. В хода на тези големи преговори трябва да се реши въпросът и за мястото на Русия на Балканите. И той вече е решен – ще се строи "Южен поток". Но добрият американски бизнесмен трябва да направи предложение и за свой интерес. /../ Те просто искат да проверят каква цена ще даде Русия за участието си в България.

Според Валентин Вацев в Украйна се случва същото:

Украинската властова групировка започна да се колебае дали условията, които им предлага ЕС, са достатъчно добри. Те спряха процеса докато помислят. Моментално от Европа и от САЩ започнаха да се търкалят по земята, да си скубят косите и да правят революционни творчески изпълнения. Това ще свърши до няколко дни, когато започне отново украинското движение към ЕС, но с друго темпо и други условия.

Валентин Вацев коментира още, че на българска територия се срещат американски и руски интереси:

Ако Европейският съюз има достатъчно потенциал, авторитет и икономическа, и политическа воля, той може да бъде посредник, но досега не успява.

Според него съдбата на настоящото правителство зависи до голяма степен от това как ще си изиграе картите в сектор енергетика.

Цялото интервю с Валентин Вацев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна