Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от НБУ дариха храни и стоки от първа необходимост на бежанците в "Овча купел"

Продължава хуманитарната кампания на НБУ в помощ на сирийските деца бежанци и техните родители. Директорът на Издателския център към НБУ Веселина Василева разказа в предаването "Хоризонт до обед", че за втората акция са осигурили камион с храни – ориз, захар, брашно, олио, неща от първа необходимост. Така сме предвидили, че да стигнат за целия лагер в "Овча купел", който е от около 1100 души.

Тя каза още, че има студенти, които помагат с превода, но срещат и трудности:

Нещата станаха трудни затова, защото първия път, когато дойдохме в бежанския център, просто си мислехме, че ще раздадем храна и много бързо след това започнаха по-големите проблеми. Когато един бежанец получи статут, той трябва да излезе на частен адрес, а ние трябва да му намерим жилище. Какво остава за едно семейство с 5 деца.

Всички, които искат да помогнат като дарят топли дрехи и обувки, могат да ги занесат в Нов български университет, на гардероба на библиотеката.

Сирийски бежанци са настанени в Съединение, разказва в репортаж кореспондентът на БНР Кремена Данева. Помогнал им е бизнесмен от арабски произход. Приютените получават храна и всичко необходимо за нормален живот благодарение и на помощите, разпределяни от сирийската общност в България и Комитета "Свободна Сирия". След като получат постоянен статут, те напускат общежитието и техните места се заемат от нови бежанци.

Избираме семейства с много деца или такива, които се нуждаят от повече грижи, разказва д-р Рухел Езелдин, който живее от 30 години в България:

Много добри хора има, които помагат, не само сирийци, има и българи. Тук хората живеят като в 5-звезден хотел, ако сравним с другите места, където са настанени бежанци. Особено в Харманли положението е много зле.

Бежанците в базата в Съединение разказват, че искат да се върнат в Сирия след като войната там свърши.

Жителите от града пък малко контактуват с бежанците заради езиковата бариера. Повечето казват, че им съчувстват и присъствието им не ги безспокои.

Цялото интервю с Веселина Василева, както и репортажа от Съединение, можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна