Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели в спор за отработването на почивните дни

През този месец две поредни съботи – 14-и и 21-ви декември, ще бъдат работни, за да не се накъсва серията от почивни дни около Коледа и Нова година. Тъй като ефектът от т.нар. "отработване" е спорен, депутатът от Коалиция за България Петър Кънев предлага в бъдеще да не се отработва в съботите, а дните да се приспадат от годишните отпуски. Предложението още не е обсъждано в парламента, но Кънев очаква да получи подкрепата на всички парламентарни групи.

В предаването "12+3" Димитър Манолов – вицепрезидент на КТ "Подкрепа", коментира предложението: Кънев казва, че в дните, когато се отработва, не се върши никаква работа. А кой е отговорен да се върши работа – работникът или този, който организира трудовия процес. Т.е. работникът с отпуската си трябва да плати некадърността на работодателя, както в България е традиция да се прави. Предложението значи това – некадърният работодател не може да си организира трудовия процес в работен ден и следователно работникът не трябва да получава отпуск заради това, отпуска, която му се полага по закон. /…/ Не работниците не могат да си използват отпуските, а работодателите не им ги дават. Ние отново гоним следствието, а не причината. /…/ Има данни, изнесени от работодателите, че 80% от българските работодатели имат средно и по-ниско образование. Не може да очакваме от такива хора да вършат качествена работа и заради това трябва допълнително да товарим работниците.

Васил Василев – основател на Съюза на работодателите, намира идеята на Петър Кънев за логична:

Практиката с отработването води дотам, че на практика в отработваните дни никой не работи. Много е лесно за един човек в съботата, в която не му се идва на работа, да каже, че ще си вземе болничен лист и да не дойде. Това е обикновена практика. Това се случва непрекъснато. Това разстройва трудовия процес. Освен това в една отворена икономика, вързана с външния свят, която би трябвало да е в 24-часова връзка със света, човек е трудно да даде логично обяснение на чуждите си партньори, че по нареждане на правителството този понеделник няма да работим, но да бъдат спокойни – по-следващата събота пък ще сме на мястото си. Отработването въобще е една тоталитарна система и още по-тоталитарно е налагането от страна на правителството в кой ден да се работи и в кой не. Ако се върви по тази логика, правителството утре може да обяви Коледа да се празнува на 1 юни и т.н. Това не е работа на правителството. То може да прави каквото си иска със своите чиновници, да им нарежда или не, но не може правителството в една отворена свободна икономика да нарежда на частните компании в кои дни да работят и в кои не. Спазват се изискванията, валидни за държавата, и оттам нататък, ако някой не иска да работи в определен ден, той може да си вземе неплатен отпуск и ако работодателят е съгласен, да не идва.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна