Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Херкулес и Авгиевите обори" с премиера на Голямата сцена в Народния театър

Първата премиера за сезона на Голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде на 7-и декември с постановката на Фридрих Дюренмат "Херкулес и Авгиевите обори". Режисьор е Ивайло Христов, а сценографията е дело на Никола Тороманов. Главните роли изпълняват Мая Новоселска, Иван Бърнев, Стефания Колева, Марин Янев, Малин Кръстев, Ева Данаилова, Николай Йовин.

Швейцарският белетрист, есеист, драматург, поет и художник Фридрих Дюренмат казва за пиесата:

Това е една от моите най-поетични пиеси. Пиесата, която най-много обичам и която бе посрещната с най-малко разбиране, е "Херкулес и Авгиевите обори". Херкулес е един от любимите ми персонажи, този остарял и уморен герой, който не може да избяга от съдбата си... Херкулес трябва да научи, че демокрацията не се нуждае от герои.

Режисьорът Ивайло Христов се надява постановката да е интересна за зрителите:

Комуникативна е. Това е комедия, все пак./…/ Политическа сатира, написана с вкус, и смятам, че представлението ще бъде гледаемо.

"Херкулес" е трагедията на една държава, която стои пред необходимостта да се изчисти, но не го прави. Впечатленията са на Иван Бърнев, който се превъплъщава в ролята на митичния герой:

Дано да успеем да разкрием и предадем това, което самият Дюренмат е заложил вътре. Смятам, че е доста актуално. Може би има някои неща, които никога не загиват и винаги са актуални. Примирил съм се, че Херкулес няма да е този, който всички си представят – титан с мускули, който мести планини. Митологичният образ сме го загърбили, повече сме обърнали внимание на човешката му природа. Смятаме, че това ще е много по-достъпно, интересно и заинтригуващо. Къде се корени цялата истина – вътре в нас. Човек трябва да започне разчистването от себе си.

Повече за предстоящата премиера можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна