Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дома на киното започва поредица от филми за екстремните спортове

Снимка: БГНЕС

Тази вечер от 19 часа в Дома на киното стартира поредица от филми, озаглавена "360 градуса". Програмният директор на Дома на киното Деян Статулов каза в предаването "Хоризонт до обед", че инициативата се реализира съвместно със списанието за екстремни спортове "360":

Всеки месец почитателите на този тип кино ще имат удоволствието и възможността да се насладят на най-интересните филми, които отразяват екстремните преживявания на най-младите, най-добрите и смели хора на планетата. /…/ Тези филми са с изключително визуално присъствие, смели и интересни гледни точки, които не могат да се видят дори в 3D игрално кино, защото камерата е навсякъде и съпровожда участниците в документалните филми.

Деян Статулов обясни, че този тип кино успява да пресъздаде емоциите на участниците, като уточни, че в тях не участват актьори, а хора, практикуващи различни екстремни спортове.

Първият филм, който ще бъде излъчен в рамките на инициативата – "Под повърхността", е дело на германски уиндсърфист. Той снима свои приятели, които са изключително добри в този вид спорт. Това е и последният му филм, тъй като умира от рак на 31-годишна възраст. Неговата майка предоставя филма за прожекция в Дома на киното и с част от средствата от продажбата на билети ще се финансира изграждането на метростанция на турския остров Гьогчеада.

Цялото интервю с Деян Статулов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна