Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимият Ролан Пети

На 13-и януари се навършиха 90 г. от рождението на знаменития френски балетист и хореограф Ролан Пети. Неговите постановки продължават да се играят с огромен успех на всички балетни сцени по света. Само през следващите месеци три негови балета ще се играят в Миланската Скала, по един в Москва, Париж, Пекин, Рио де Жанейро, Сантяго де Чили.

Ролан Пети започва да учи на 9 г. в балетната школа на Парижката опера, на 16 е приет в прочутата трупа. Но неспокойният му търсещ дух го кара да се отърси от тривиалното и той напуска Парижката опера. Първите си новаторски постановки прави в театъра на Сара Бернар в поредицата „Танцови вечери”. През 1945 г. основава Балета на Шан з-Елизе и там работи с творци като Борис Кохно,Жак Превер,Жан Кокто,Йозеф Козма…След три години Ролан Пети е начело на новосъздадения Парижки балет, с който пътува по цял свят. Прима балерина на трупата става Зизи Жанмер – бъдещата съпруга и муза на Ролан Пети. За нея той създава знаменития си спектакъл „Кармен” по операта на Бизе.

От 1951 г.Ролан Пети работи в САЩ. Негови балети влизат в репертоара на Американския балетен театър, играят се в Метрополитън, четири години е в Холивуд, като прави хореографията на филми с Фред Астер, Лесли Карон, Бинг Кросби. При завръщането си във Франция започва да пригажда американския мюзикъл към френския вкус - прави „Балетни ревюта в Париж”. Международната му кариера се разраства - постановката му на „Кармен” в Копенхаген се играе над 500 пъти, поставя я и в Йоханесбург. Специално го канят в Лондон и в Миланската Скала да поставя за Рудолф Нуреев и Марго Фонтен. Често прави постановки и за съпругата си Зизи, които имат голям успех сред широката публика, а костюмите подготвя прочутият дизайнер Ив Сен Лоран. През 1972 кметът на Марсилия кани прочутия хореограф да създаде балетна трупа в града, която по-късно получава името „Национален балет на Марсилия и Ролан Пети”, както и Висше училище по танц.

Сред най-прочутите балетни постановки на Ролан Пети са „Дама Пика” по Шестата симфония на Чайковски, създадена за Балшой театър, „Прилепът” за Токио, „Пинк Флойд”, „Парижката света Богородица”… Ролан Пети създава повече от 50 спектакъла и винаги новаторски, пълни с вдъхновение, красота и емоционалност!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна