Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива“ е предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви “разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви “срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от “Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, “Каста дива“, или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:05 до 22:00 часа бъдете с “Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиева, почетен редактор: Красимира Йорданова

Публикации

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В 19-ото издание от 31-я сезон на предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - Отзвук от българската премиера на операта “Медея“ от Луиджи Керубини в Софийската национална опера - В рубриката за..

обновено на 26.02.24 в 18:45

Якуб Орлински и Михал Биел – модерните класици

Якуб Юзеф Орлински е един от знаменитите контратенори в оперния свят, но също така и шампион по брейк танци. Пианистът и педагог Михал Биел е негов състудент от Оперната академия във Варшава и Джулиард Скуул в САЩ, партньор при вокалните конкурси, на..

публикувано на 30.01.24 в 15:21

Якуб Орлински и Михал Биел: Ние сме суперщастливи, че Соня Йончева ни покани в България!

В концерта от поредицата “Съкровени гласове“ “Красота и думи“ на 13-и февруари в зала “България“ ще имаме възможността отново да посрещнем на българска сцена световноизвестния полски контратенор Якуб Юзеф Орлински . През ноември 2019 г. той пя за..

публикувано на 25.01.24 в 11:32

Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ и втория сезон на “Съкровени гласове“

Оперната дива Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ за първи път пред родната публика – в третия концерт от първия сезон на цикъла “Съкровени гласове“ в зала “България“. Цялото преживяване беше наистина съкровено! Преди години не можах..

публикувано на 04.12.23 в 17:04
Аплодисменти след “Електра“ в Южна Корея

Отзвук от гастролите на Софийската опера в Германия, Южна Корея и Турция

Тази есен Софийската национална опера осъществи цяла поредица много успешни задгранични турнета – от 27-и септември до 4-и октомври в Германия, от 14-и до 22-и октомври в Южна Корея и от 7-и до 12-и ноември в Турция. Всяко от тези чуждестранни..

публикувано на 23.11.23 в 14:37

Оперната дива Соня Йончева представя “Съкровени гласове“ в зала “България“

Очакваният с много голям интерес цикъл рецитали “Съкровени гласове“, в който оперната дива Соня Йончева представя на сцената на зала “България“ свои именити колеги оперни певци, започна с концерта “Испански страсти“. В него Соня Йончева представи на..

публикувано на 21.11.23 в 22:47
Кадър от “Травиата“ на Дзефирели

Оперните филми на “Киномания“

37-ото издание на “Киномания“ има специален фокус върху оперното изкуство. Още преди официалното откриване на фестивала, в кино “Одеон“ започнаха прожекциите, посветени на 100-годишнината от рождението на великия италиански режисьор Франко Дзефирели...

публикувано на 21.11.23 в 22:02
Видео обръщение на акад. Пламен Карталов

“Електра“ на Софийската опера и сопранът Диана Ламар с награди на Международния оперен фестивал в Тегу

Софийската национална опера гостува с два спектакъла на операта “Електра“ от Рихард Щраус на 20-ото издание на Международния оперен фестивал в град Тегу в Южна Корея, което се проведе от 6-и октомври до 11-и ноември. В програмата на тазгодишното..

публикувано на 17.11.23 в 16:40

Софийската опера гостува в Турция

Турнето на Софийската опера под наслов “България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ се провежда под патронажа на първите дами на България и Турция Десислава Радева и Емине Ердоган. “Културната дипломация е една от най-мощните..

публикувано на 08.11.23 в 07:50

Връчиха наградите "Кристална лира" 2023

Годишните награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци “Кристална лира“ за върхови постижения в областта на българското музикално и танцово изкуство бяха връчени по традиция на Деня на народните будители. Церемонията концерт, която се..

публикувано на 02.11.23 в 10:40