Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

„Каста дива“ е предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства и културен туризъм. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви „разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви „срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от „Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. 

Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, „Каста дива“, на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:05 до 22:00 часа бъдете с „Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиеваи, редактор: Красимира Йорданова

Публикации

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ на 22-и януари 2023 г.: 20.05-21.00 ч.: - Преди премиерата на балета „Ана Каренина“ на Националния ни балет – среща със знаменития хърватски хореограф Лео Муич - Красимира..

обновено на 26.01.23 в 14:29
Павел Герджиков

Почина проф. Павел Герджиков

На 22-и януари, на 84–годишна възраст почина големият български оперен певец, режисьор и педагог проф. Павел Герджиков. Роден е на 21-и май 1938 г. в Кърджали. Прадядо му – Иван Герджиков, е депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия...

обновено на 23.01.23 в 16:17
Лео Муич

Лео Муич поставя нова редакция на балета "Ана Каренина" в Софийската опера

Откроих премиерата на балета "Ана Каренина" на Пловдивския балет на фестивала Opera Open на сцената на Античния театър като едно от най-големите събития в областта на музикално-сценичните изкуства през изминалата 2022 г., а прима балерината на..

публикувано на 23.01.23 в 09:16
След

Кутия на доброто 5.2: Перикъл за Украйна

Във втория епизод от петия сезон на рубриката за добри новини и добротворчески проекти „Кутия на доброто“ бих искала да ви представя английската актриса, режисьор, член на Ордена на Британската империя Кели Хънтър и нейния Flute Theatre.  Преди 20..

публикувано на 08.11.22 в 17:13
Интервю с един от доброволците - Владислав Дамянов

Кутия на доброто 5.1: Филм за доброволчеството

В първия епизод от петия сезон бих искала да ви пренеса в Ситуационния център "Отворени врати" в помощ на украинските бежанци в България. Занасяйки нашето скромно дарение от топли одеяла за зимата и бебешки дрешки, със съпруга ми бяхме..

публикувано на 19.10.22 в 19:07
Продуцентът Георги Еленков, генералният директор на БНР Милен Митев и баритонът Кирил Манолов

БНР с мащабен звукозаписен проект

БНР подготвя издаването на два албума на български оперни звезди с Радиосимфониците. Първият от тях е Вердиев албум на баритона Кирил Манолов под диригентството на маестро Павел Балев. Световноизвестният български оперен певец, генералният директор..

публикувано на 09.10.22 в 21:56
Израелската опера в Тел Авив

Нова постановка на „Травиата“ в Телавивската опера

Да попаднеш на генерална репетиция невинаги е късмет. На сцената на Телавивската опера течеше „Травиата“. Познатата прекрасна музика и пъстротията на моден подиум, защото според интерпретацията на режисьора Алесандро Талеви действието се развиваше по..

публикувано на 03.09.22 в 12:50

Започват летните музикални фестивали в Австрия

Кулминация в културния афиш на Австрия за месеците юли и август традиционно са летните музикални фестивали. Многобройни, предлагащи жанрово разнообразие, те се организират както в градове с древна и богата култура и история, така и на открити сцени,..

публикувано на 10.07.22 в 23:26

Със "Сънят на Пилат" започва "Сцена на вековете" във Велико Търново

С танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ тази вечер във Велико Търново започва Седмият летен сезон на оперните театри „Сцена на вековете“. Заради прогнозите за дъждовно време, спектакълът на Старозагорската опера няма да бъде под открито небе в..

публикувано на 09.07.22 в 07:49
Дортмундски балет

Гастрол на Дортмундския балет в Израел

След няколко отлагания заради пандемията, най-накрая дочакахме Дортмундският балет да гастролира на сцената на Телавивската опера. Сам по себе си този балет е едно от чудесата на съвременния свят на танца. Само за около 15 години една невзрачна..

публикувано на 04.07.22 в 19:43