Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

„Каста дива“ е предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства и културен туризъм. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви „разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви „срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от „Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. 

Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, „Каста дива“, на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:05 до 22:00 часа бъдете с „Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиеваи, редактор: Красимира Йорданова

Публикации

Оперните звезди Роберто Аланя и Александра Кужак за първи път на българска сцена

Знаменитият френски тенор от италиански произход Роберто Аланя ще пее тази вечер в зала 1 на НДК заедно с партньорката си на сцената и в живота – полския сопран Александра Кужак , и Софийската филхармония под диригентството на министъра на..

публикувано на 26.05.23 в 13:01

Оперната звезда Роландо Вийязон: за музикалния свят днес и за мисията на Red Noses

Освен с коронацията на крал Чарлз III,  6-и май 2023 г. остава незабравим и с дългоочаквания концерт у нас на знаменития мексикански тенор Роландо Вийязон . Първото гостуване на голямата оперна звезда в България трябваше да бъде на Новогодишния..

публикувано на 18.05.23 в 16:26

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

В предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ на 14-и май 2023 г.: 20.05-21.00 ч.: - Отзвук от оперната гала на знаменития мексикански тенор Роландо Вийязон и изгряващия испански сопран Серена Саенц със Софийската..

обновено на 15.05.23 в 19:07

“Пепеляшка“ от киносезона на “Ковънт Гардън“

През сезон 2022/2023 г. Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ чества 75-годишнината на балета „Пепеляшка“ от Прокофиев в хореография на сър Фредерик Аштън, с възстановка на обичаната продукция. Премиерата е на 23 декември 1948 г. В главните..

публикувано на 10.05.23 в 11:41
Роландо Вийазон

Оперната звезда Роландо Вийазон за първи път на българска сцена

Тази вечер знаменитият мексикански тенор Роландо Вийазон ще пее в зала 1 на НДК в партньорство с испанския сопран Серена Саенц и Софийската филхармония под диригентството на министъра на културата Найден Тодоров. В програмата арии и ансамбли из опери..

публикувано на 06.05.23 в 11:31
Соня Йончева

Оперната прима Соня Йончева с два дебюта през следващите месеци

Световноизвестните оперни певци Соня Йончева и Йонас Кауфман ще си партнират в ролите на Мадалена и Андре Шение в предстоящата премиера на операта “Андре Шение“ от Джордано в Миланската Скала през месец май. “За нас е чест, че две от най-големите..

публикувано на 06.04.23 в 15:04
Ла Скала - Милано

Премиера на “Бохеми“ в Миланската Скала

Мартенският афиш на Ла Скала отбеляза завръщането на миланска сцена на операта “Бохеми” на Пучини. Завесата на театъра тържествено се вдигна, отбелязвайки три важни годишнини: 100 години от рождението на незабравимия италиански режисьор и сценограф..

публикувано на 22.03.23 в 13:01
Росица Кавалджиева, Красимира Йорданова и генералният директор на БНР Милен Митев

"Каста дива" – 30 години в ефира

Най-дълго съществуващото предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир “Каста дива” отпразнува своя 30-и рожден ден със специално издание в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР. Предаването, чиято емблема е арията на Норма из..

публикувано на 22.03.23 в 10:51

Балет “Арабеск“ представя нова творба на Мириам Енгел

Балет “Арабеск“ ни кани на премиера в последната вечер на месец март. На сцената на НМТ “Стефан Македонски“ ще гледаме творбата на Мириам Енгел “Смъртта и момичето“ по музика на Шуберт – едноименния струнен квартет №14, в ре минор. Лично аз..

публикувано на 22.03.23 в 10:32

“Мартенските музикални дни“ започват със световната премиера на балета “Калиопа“ от Емил Табаков

62-ото издание на Международния фестивал “Мартенски музикални дни“ се открива тази вечер със световната премиера в концертно изпълнение на балета в две действия “Калиопа“ от Емил Табаков по либрето на Александър Малчев. Най-новата творба на..

публикувано на 16.03.23 в 14:41