Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две десетилетия стрийтбол във Видин

Стрийтболът е един от най-популярните спортове в България, но не само във вариант американския патент, означаващ в буквален превод "уличен баскетбол"!
 
В България от десетки години се играе на един кош- играта наричахме "на 21" и обикновено се играеше в училищните дворове
. Закачени с подръчни средства дървени баскетболни табла можеха да се видят на много места- в жилищните квартали, по селата, в кварталните градинки. На тях децата играеха "на 21" на един кош. Във Видин първите организирани прояви- със съдии, протоколи, купи и награди, започват от 1992-93 година.
 

© Снимка: Росен Ракаджиев

През пролетта на 1995 година на финалите на стадион "Юнак" в София участва и видински отбор: Николай, Ясен, Людмил и Лъвчето- снимка за спомен с Краси Генов и Росен Ракаджиев.

След това през сезон 1995-96 вече се организираха и национални състезания- по инициатива на нашия съгражданин Димитър Джамбазов, тагава президент на клуб "Буба Баскет", който дойде във Видин със своя възпитаник и някогашен капитан на "Химик" Юри Илиев и баскетболната легенда Георги Панов. На паркинга на хотел "Бонония" бяха монтирани три баскетболни коша, на които се проведе надпреварата.

Турнирът по стрийтбол през октомври 1996 година, проведен пред хотел "Бонония" се превърна в истински празник на баскетбола. Участваха 55 отбора от Видин, Северозападна България и страната. Имаше много награди за победителите- ето имената на най-добрите от тях, представящи видинската баскетболна школа:

При момчетата победители станаха синовете на двамата наши елитни баскетболисти Юри Илиев и Борислав Христакиев- Антоний и Кристиян. На второ място след представителките на Пловдив са видинските момичета- Савина Денева, Десислава Славчева, Мая Божидарова, отличена с индивидуална награда, както и Илиян Димитров при 17 годишните.

© Снимка: Росен Ракаджиев

След това от 2000 година турнирите по стрийтбол станаха традиционни, провеждаха се от Община Видин, на четири модерни табла, монтирани на площад "Бдинци". Броят на участващите отбори достигаше до 45-50 за няколко възрасти.
А Община Видин е първата община в България със собствени мобилни баскетболни конструкции, изработени по проект на Държавната спортнатна агенция през 2002 година. Община Видин организира първия и единствен до сега нощен турнир по стрийтбол през същата 2002 година.
 
Сред първите победители записаха имената си Бойко Пангаров- младши и Теодор Вълчев, в мъжкия отбор Ясен Донков, Дамян Венев и Божидар Стефанов. В първите години имаше и много представителки на нежния пол- журналистките Ваня Минева и Ирена Данаилова, Роми Гергова, Елисавета Еленкова и др.

През 2005 година в Деня на Европа- 9 май, се проведе национален турнир за Търговско-промишлените палати, спечелен от двамата братя Невен и Марин Кирилови- синове на баскетболната легенда Даниел Кирилов.
 
През 2006 година се проведе първият международен турнир по стрийтбол с участие на кошаркашите от Майданпек, Сърбия и Калафат, Румъния. Турнирът бе спечелен от великолепната тройка Теодор Мануел Киров, Стефан Богомилов и Атанас Любомиров. За съжаление регламентът на националния турнир изискваше само до двама участници. Богомилов и Любомиров се представиха невероятно, като победиха всичките си противници в София и станаха носители на златните медали и шампионската титла по стрийтбол- единствената засега.
 
В следващите две години сребърни и бронзови медали спечелиха Теодор Мануел Киров, Амар Тахирович, Теодор Илиев, Дино Николов. След това нямаше награди на национално ниво.

Радващо е, че и тази година Община Видин и спортен клуб "Видабаскет" провеждат турнири по стрийтбол, в които се изявяват млади надежди: Александър Илиев, Венцислав Венизелов, Александър Емилов. Отново сред организаторите е Росен Ракаджиев, а финалните срещи бяха съдийствани от треньора на "Видабаскет" Николай Колев и капитана на отбора Юлиян Колев.

Ще очакваме през юли и един международен турнир по стрийтбол, с което да бъдат продължени традициите от миналите години. А сигурно ще бъдем свидетели и цяло лято на импровизирани двубои на един кош в училищните дворове и кварталните градинки, където отново може да се видят закачени все повече баскетболни табла. В крайта сметка и в това е големия смисъл на стрийтбола- уличният баскетбол в български вариант- да се играе в името на спорта и личното удоволствие без отличия и награди.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени