Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за устойчиво използване на лечебните растения в България

Снимка: wikipedia.org

При ползването на лечебни растения от териториите на природни и национални паркове трябва да се спазват определени изисквания.

Ползването на лечебните  растения е регламентирано в Закона за лечебните растения. Когато не е за лични цели, а е в големи количества, то се извършва само след получаване на позволителни и заплащане на такси. Позволителното се издава на билкозаготвител юридическо или физическо лице, което събира билки за продажба. И в него е посочено: видът лечебно растение, разрешеното количество билки, които могат да се съберат от конкретното находище. В предаването "12+3" на програма "Хоризонт"  Гергана Станева - старши експерт в Национален парк "Централен Балкан", каза:

В "Централен Балкан" има 163 вида, но според билкосъбирачите над 250 лечебни растения растат на територията. Най-основните, които са със стопанска цел, са черна и червена боровинка, шипка, хвойна, бял равнец, жълт кантарион.

За лично потребление е допустимо да се събират от 2 до 4 кг на ден, а плодове - до 10 кг. Имаме добра комуникация с билкозаготвителите. Нарушенията се срещат все по-малко.

Повече подробности можете да научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна